Male tajne savršene slavske trpeze

Objavljeno 21.11.2016. od Mesimo zajedno
Oznake: Mesimo zajedno,

Organizovanje slave za domaćice uvek predstavlja poseban izazov, jer se od slavske trpeze očekuje da oduševi goste, što ukusnim jelima i poslasticama, što dekorom na stolu.
Želimo da vam smanjimo stres, pa smo prikupili nekoliko saveta kako da što bolje dekorišete vašu slavsku trpezu
.

Prostor
Dekor trpeze treba da prilagodite broju gostiju, kao i izgledu i veličini vaše prostorije kako bi sve izgledalo skladno.
Za manju prostoriju vodite se minimalizmom. Ključ je u jednobojnosti i jednostavnosti.
U većoj prostoriji možete da se igrate dezenima i dekorima, ali vodite računa da vaša trpeza uvek bude u skladu sa ostatkom enterijera.

Stolnjak
Ukoliko je prostor mali, jednobojni i svetliji stolnjak biće pun pogodak.
Ukoliko je prostor veći, eksperimentišite šarama, bojama i oblicima.
Nadstoljnjak je uvek odlična ideja za svečaniji izgled, jer sa njim vaš jednobojni stolnjak možete razigrati tkaninom u kontrastnoj boji.

Tanjiri
U zavisnosti od toga koju ćete hranu služiti toga dana, odabraćete i vrstu tanjira koja će se naći na stolu. Neophodno je da uskladite dezen tanjira sa ostatkom stola.
Ukoliko tanjiri nisu jednobojni, nemojte tanjire sa istim dezenom postaviti na jednom delu stola, već ih prošarajte naizmeničnim redom oko stola.

Escajg
Ako ne želite da ulažete u ostale detalje, predlažemo vam da uložite u neobični escajg i time obogatite vizuelan efekat vaše trpeze.

Čaše
Na vama je da odlučite koja ćete pića služiti, ali ne zaboravite da pripremite set šoljica za kafu, čaše za vodu i čaše za vino.
Poigrajte se sa sparivanjem visokih i niskih čaša, uskih i širokih, obojenih i neobojenih.
Ukoliko su čaše različitog dizajna, rasporedite ih po čitavom stolu nepravilnim redosledom, kako biste ostavili utisak da je sve na svom mestu.

Činije i poslužavnici
Potrudite se da činije i poslužavnici na kojima se iznosi hrana budu istog dezena i boje, kako biste napravili harmoniju u šarenilu vaših jela.

Salvete
Mogu biti papirne i platnene, mada su ove druge ipak elegantnije.
Izaberite boju i dezen koji je sličan nijansi nadstolnjaka.

Sveća
Za slavu bi trebalo kupiti sveću od pravog pčelinjeg voska. Ona se na dan slave stavlja u svećnjak i posebno ukrašava.
Oblik i dizajn svećnjaka je prilično tradicionalan, ali to možete izbeći svećnjacima koji po izgledu podsećaju na slavske, ali su izrađeni od modernih materijala.

Ukrasni aranžman
Poklonite pažnju i detaljima poput presvlake za stolice ili vezivanjem mašne oko naslona svake stolice. Takođe, vašu trpezu možete dekorisati i aranžmanima na stolu, koji ne moraju biti samo buketi cveća, već i staklena činija ispunjena jesenjim plodovima ili sveže voće u pletenoj korpici.

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam