Mali kurs italijanske kuhinje

Italijanska kuhinja, sa testeninama svih mogućih vrsta i oblika, maštovitim prelivima, mirisnim maslinovim uljem, aromatičnim mediteranskim začinima, svežim maslinama i raznovrsnim sirevima, veoma je poznata i voljena u celom svetu. Vremenom, italijanska hrana postala je neizostavni deo i naših života. Teško prođe nedelju dana, a da ne pojedemo bar jedno parče pice, malo paste ili makar popijemo koji espresso.

Kada biste Italijane pitali šta za njih predstavlja italijanska kuhinja, verovatno ne bi znali da vam daju precizan odgovor. Njihova kuhinja zasniva se na povrću, žitaricama i voću, dok meso nema veliku ulogu. Više pažnje posvećuju maslinovom ulju, sirevima i ribi. Sastojak bez kog je dan praktično nezamisliv je njegovo veličanstvo – paradajz.

Za Italijane karakteristična su tri obroka dnevno, kao i mnoge kratke pauze za kafu, dok se ručak tretira kao glavni obrok u toku dana.

Klasični italijanski ručak sastoji se iz više jela napravljenih pažljivo i sa ljubavlju. Obrok počinje uz antipasto, tj. toplo ili hladno predjelo sačinjeno od sireva, maslina, salate, pečurki ili ukiseljenog povrća. Nakon njega, vreme je za primo ili prvo jelo, koji je uglavnom topao i laki deo ručka. Sastoji se od paste, rižota, njoki, palente ili minestrone supe, sve, uglavnom, u vegetarijanskom izdanju.

Za glavno jelo ili secondo služi se riba ili meso. Na meniju su zastupljene sve vrste mesa: od piletine i ćuretine, pa sve do govedine i jagnjetine. U krajevima blizu mora, najčešće se jedu riba i morski plodovi.

Posle glavnog jela služi se contorno, zasebno jelo, koje je sačinjeno od salate ili povrća.

Nakon bogatog obroka, vreme je za dolce, desert koji uključuje kolač, voće ili sladoled.

Obrok se završava šoljicom kafe. Italijani najviše vole espresso nero (kratki crni espreso), ali ima i dosta ljubitelja macchiato-a ili capuccino-a.

Možda vam deluje da su obroci ogromni i da su Italijani neumereni u svojoj ishrani. Međutim, poznato je da su Italijani među najzdravijim i najdugovečnijim nacijama u Evropi.

Bitno je samo da pronađete koja hrana vama odgovara. Ljubitelji lake i zdrave hrane će sigurno nači pregršt jela po svom ukusu među mnogim specijalitetima ove kuhinje.

Mi vam predlažemo da počnete sa domaćom mediteranskom fokačom, koja je vrlo jednostavna za spremanje. Brz i lak recept pogledajte ovde.

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam