Mali trikovi za lako čišćenje kuhinje

Objavljeno 25.10.2016. od Milena Obradovic

Sama pomisao na čišćenje kuhinje vam zadaje glavobolju? Ne morate da izdvajate sate za detaljno sređivanje svakog ćoška u kuhinji – većinu čišćenja možete da uradite „u međuvremenu“, dok čekate da se kiflice ispeku, ili sastojci odstoje.

Spremili smo vam nekoliko veoma jednostavnih i brzih saveta pomoću kojih ćete jeftino i bez muke očistiti svoju kuhinju.

Aluminijumska folija za vatrostalne posude

Na vatrostalnim posudama tokom pečenja jela uhvate se jake naslage. Nije vam potreban specijalan sunđer za ribanje vatrostalnog stakla, već samo aluminijumska folija. Stavite pleh pod toplu vodu i dodajte deterdžent za sudove. Lagano zgužvajte foliju u lopticu i njom pređite preko zagorelih ostataka. Kada skinete sve stvrdnute ostatke hrane, pleh isperite toplom vodom.

Limun za daske za sečenje

Isecite limun na pola i iscedite limunov sok na zaprljanu površinu daske za sečenje. Istrljajte površinu i ostavite da stoji do 20 minuta. Isperite toplom vodom.

Kafa za neprijatne mirise

Da biste uklonili mirise iz frižidera, ostavite mlevenu kafu u otvorenoj posudici na polici. Nakon 24h bacite kafu i stavite novu, ukoliko je potrebno.

Soda bikarbona za sjaj

Povratite sjaj vašoj česmi u sudoperi tako što ćete je izribati jeftinom smesom. Sve što vam je potrebno su 3 dela sode bikarbone i 1 deo vode. Isperite toplom vodom.

Sirće za šerpe

Ukoliko se mučite sa čišćenjem zagorelih šerpi, jednostavno sipajte u njih limunov sok, sirće i malo deterdženta za sudove. Smesu prokuvajte u zagoreloj šerpi, a potom je isperite toplom vodom.

Orah za drvene površine

Ukoliko ste primetili sitna oštećenja ili ogrebotine na drvenim površinama, sve što je potrebno jeste da nabavite orahe i oljuštite ih, te plodom pređete nekoliko puta po ogrebotinama na vašem nameštaju.

Alkoholni rastvor za pločice

Da biste dobro očistili pločice u kuhinji, kao i naslage koje su se vremenom nakupile u pregibima između njih, nakvasite čist sunđer alkoholnim rastvorom i pređite njime preko pločica.

Ukoliko više volite sodu bikarbonu, nanesite je u pregibima između pločica, a preko nje našpricajte sirće. Ukoliko su pločice vertikalne, napravite čvrstu pastu od sode bikarbone i malo vode. Nanesite je na pregibe i sačekajte par minuta, a potom pošpricajte sirće. Četkicom za zube uklonite ostatke paste.

Da li imate svoje trikove koje biste želeli da podelite sa nama? Napišite nam ih u komentarima ispod!

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam