Mudra žena mora znati muža ljubit’ i kuvati

Objavljeno 29.07.2015. od Milena Obradovic

Ovakva slična domaćica stajala je zakačena iznad šporeta na drva u kući moje babe, uštirkana i izvezena plavim koncem a na njoj je pisalo – Mudra žena mora znati muža ljubit’ i kuvati.

Prikazivala je urednu ženu pored šporeta kako se osmehuje isto tako urednom muškarcu koji drži buket cveća, valjda da je nagradi za kuvanje. Povremeno bi je, kad se isprlja, zamenjivala domaćica vezena roze koncem na kojoj je pisalo – Misli moje kud bludite – a na njoj je bila prikazana samo žena kako meša neki ručak i gleda kroz prozor. Bile su devojačka sprema moje babe, sama ih je vezla, kad je stigla nije mi baš jasno jer se udala sa petnaest. Bilo je drugo vreme, predratno, devojka od petnaest je bila zrela za udaju, već je znala sve domaćinske poslove i ručne radove. Danas ni pomoću trikova ne možete da zamislite devojčicu sa iglom i koncem u rukama, a feministkinjama bi se, da ih vide da vezu ovako nešto digla kosa na glavi.

Nije problem u vezu, nego u porukama, naravno, jer sve ove domaćice su bile svojevrsna uputstva kako se žena treba ponašati. Zamislite devojčicu koja danima veze kako svaka žena mora znati muža ljubit i kuvati, poruka joj se zauvek ureže u pamćenje šta joj je osnovni životni zadatak.

Ili, zamislite je kako veze – misli moje kud bludite. Veze i razmišlja o momku kojeg sreće u selu, koji joj se dopada, a onda se trgne, samoj sebi zabrani da misli jer, ko zna da li će se udati sama ili će je udati. A onda, udali je ili se udala, okači ovu domaćicu iznad šporeta da je stalno podseća da ne misli na ono na šta ne treba da misli, ili ne sme, čudna su bila ta stara vremena, zabranjivala su ženama čak i da misle.

Danas ovakve domaćice, ili kuvarice kako ih negde zovu, možete videti samo u etnografskim muzejima ili nekim etno restoranima.

Na današnje prostore, vezene domaćice su stigle iz Holandije, tako kažu etno istoričari, negde početkom 20. veka, u vreme kad žene još uvek nisu radile, nisu imale pravo glasa i kad im je jedina uloga bila da budu dobre supruge. Sve one imale su vezene poruke pune stereotipa o tome kako žena treba da se odnosi prema šerpi i varjači jer od tog odnosa zavisi i njen odnos prema mužu. I mir u kući. I njegov odnos prema njoj, naravno. I šta muškarci vole ili ne vole, da dobro paze.

Jedna od popularnijih poruka na domaćicama bila je – Kuvarice manje zbori da ti ručak ne zagori – koja je prikazivala ženu koja ćaska sa prijateljicom dok kuva ručak.

Danas bi se svaka žena ovome grohotom nasmejala, dok kuva, ona neprekidno ćaska, ili uživo, ili preko telefona ili na društvenim mrežama.

Iako su domaćice otišle u istoriju a žene žive potpuno drugačije nego u prošlom veku koji se završio koliko prekjuče, legenda kaže da današnji muškarci ne vole iste stvari koje nisu voleli i njihovi dedovi, da žena mnogo misli, da gleda u bilo šta ili koga drugog sem u njega, da netračari mnogo sa prijateljicama i da ga uvek, kad dođe s posla sačeka topao ručak.

Zato sam potpuno sigurna da je ovu modernu domaćicu izvezao neki muškarac.

Autor: Mirjana Mimica

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam