Najčešće greške u pripremi šama od belanaca

Objavljeno 08.08.2018. od Mesimo zajedno

Sve domaćice znaju da priprema šama od belanaca uopšte nije jednostavna. Veoma lako se može dogoditi da šam spadne, pa poslastice postanu žilave i gnjecave.

Evo nekoliko najčešćih grešaka u pripremi šama od belanaca koje bi trebalo da izbegavate kako biste pripremili poslastice kojima ćete se ponositi.

Jaja nisu odgovarajuće temperature

Odvojite žumanca i belanca dok su jaja još hladna, ali ih mutite tek kada dostignu sobnu temperaturu. Dovoljno je da budu na sobnoj temperaturi pola sata nakon vađenja jaja iz frižidera.

Ne koristite odgovarajuću posudu za mućenje

Da biste dobili optimalan volumen šama, belanca mutite u staklenoj ili metalnoj posudi. Plastična posuda često može biti masna, pa se belanca neće lepo umutiti. Zbog toga je veoma važno da posuda u kojoj se mute belanca bude potpuno čista.

U belancima ima tragova žumanaca

I najmanji trag žumanaca može sprečiti belanca da se dobro umute. Žumance izvadite parčetom hleba ili štapićem za uši. Naravno, u tim slučajevima vodite računa da ne ostanu u belancima mrvice ili komadić vatice.

Prebrzo dodajete šećer

Šećer dodajte kašiku po kašiku. Tako će se lakše umutiti, pa višak neće upiti vlagu i sprečiti belanca da se dobro umute.

Niste dovoljno dugo mutili belanca

Belanca je potrebno mutiti sve dok se ne dobije gust i sjajan šam, koji se ne pomera ako nakrivite posudu.

Pečete šam na previsokoj temperaturi

Kako bi vlaga postepeno isparavala iz šama, potrebno je da belanca pečete na niskoj temperaturi, odnosno da ih sušite. Ako je rerna prevruća, dobićete hrskavu koru i gnjecavu sredinu.

Prebrzo se izvadili poslasticu iz rerne

Pustite da pečena beze kora ili puslice nakon pečenja odstoje u rerni.

Pripremate šam u prostoriji koja je vlažna

Pokušajte da izbegnete pripremu šama od belanaca kada je velika vlažnost vazduha. Šećer iz šama tako upija vlagu, pa će biti potrebno duže da se peče i može se desiti da vam poslatica ne ispadne savršena.

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam