Njegovo veličanstvo – kuglof!

Da li ste znali da je kuglof najstariji modelirani kolač? Niko sa sigurnošću ne zna gde je i kada tačno nastao, a prisvajaju ga i Nemci, i Francuzi, i Austrijanci, i Italijani.

Nekada je kuglof bio slatkiš samo za posebne prilike, a kalup za ovaj kolač imalo je tek poneko domaćinstvo – može se reći da je to bio luksuz i stvar prestiža.

Sve do početka XX veka služio se isključivo na dvorovima širom Evrope i samo izuzetno bogata, privilegovana manjina mogla je sebi da ga priušti.

Danas postoji veliki broj najrazličitijih recepata za kuglof. Njegova originalna varijanta sadrži suvo grožđe, ribizle, ušećerenu koru limuna, sok od pomorandže ili rum, tanko seckane bademe. Načini pripreme i sastojci koji se koriste razlikuju se po zemljama. Na primer, Bečki kuglof je specifičan po tome što se u njegovoj pripremi koristi ružina vodica.

Nepisano pravilo kaže da je čokoladni kuglof najbolje služiti uz crno vino ili kafu, dok se žuti kuglof tradicionalno služi uz belo vino ili čaj.

Kuglof je jedan od simbola Sremskih Karlovaca. U vojvođansku kuhunju uneli su ga Nemci pre više vekova, a poslednjih godina njegova popularnost raste. Danas imamo preko 400 recepata za pripremu kuglofa, ili slatkog hleba, kako ga mnogi nazivaju.

U čast najstarijeg modeliranog kolača, u Sremskim Karlovcima se svakog proleća od 2002. godine organizuje internacionalni festival kuglofa, koji okuplja brojne ljubitelje ovog slatkiša.

Predlažemo vam da se ne zaustavljate samo na dobro poznatim slatkim varijantama ovog kolača. Eksperimentišite malo i sa slanim sastojcima. Kuglof sa blitvom ili sa paprikom mogu biti sjajan izbor za večeru ili doručak.

Ukoliko se ipak odlučite za slatke opcije, budite kreativni! Naši predlozi su čokoladni kuglof sa suvim šljivama i orasimapijani kuglof ili kuglof sa medom. Mogućnosti su neograničene!

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam