Njeno veličanstvo – sarma

Da li imate neku asocijaciju koja bi uspešno povezala pojmove kuhinja, zima, kupus, i meso? 🤔 Verujemo da je lako povezati – jer u današnjem blogu govorimo o jednom od najvoljenijih i najkarakterističnijih jela sa naših prostora, tipičnih za zimski period. Pogodili ste – to je sarma

Svaka domaćica zna za ovo jelo, zna da ga sprema, i to radi na svoj način. Neke žene vole da spremaju male sarme, veličine dlana, koje vešto smotaju i takvih sarmica može da se pojede više komada. Neko, ipak, više voli da zamota veću sarmu, tako da ukućane ili goste taman dovoljno zasiti po jedna, eventualno dve. 

Ono što je osnovno, i što svi znamo, jeste da je sarma jelo koje se pravi od nadeva od mlevenog mesa (najbolje mešavine svinjskog i junećeg), crnog, belog luka, pirinča, i začina, (neko doda i jaje, da se smesa bolje poveže) koja se potom stavi u list kiselog kupusa, zamota, krajevi se dobro uvuku, da nadev ne ispada, i tako se kuva i po nekoliko sati. Kada se kuva sarma, obično su u pitanju veće količine – pa se ovo jelo kuva u velikom loncu, toliko da se, recimo, za jednu slavu, smota prosečno 70 sarmi, u zavisnosti od veličine. Vrlo su praktične – možete da skuvate veliku količinu, i zamrznete, pa podgrevate po potrebi – i tako sebi napravite nekoliko gotovih ručkova. Po želji, domaćice dodaju u lonac suvo meso, rebra, slaninu između sarmi, list lovora i biber u zrnu, da daju poseban ukus jelu. Kada je gotovo kuvana, u lonac se dodaje zaprška koja daje jelu jaču aromu.

Umesto dupke punog velikog lonca koji se krčka na dobrom starom smederevcu, možete da je kuvate u ekspres loncu – tako da je moguće pripremiti sarmu i u malom stanu. Možete je, takođe, pripremiti u zemljanim ćupovima – grnima ili posudama, i dobićete sarmu posebnog ukusa. Ukratko – možete je kuvati u bilo kakvoj šerpi, loncu ili čak krčkati u rerni u dubljoj tepsiji.

Ovo je onaj klasičan način na koji većina domaćica priprema sarmu. Ali, da li ste znali da možete da napravite i razne varijacije? Recimo, umesto kupusa, umotajte nadev u list raštana (raštike) i to će biti odlična alternativa ako neko nije ljubitelj kiselog kupusa. Takođe, možete da zavijate smesu i u vinovu lozu – što je poseban specijalitet, te sarmice su malene, i uglavnom punjene junetinom (ovo jelo je veoma rasprostranjeno u Turskoj i zove se dolma, a varijacija bez mesa – samo pirinač zove se yaprak dolma), možete koristiti listove zelja, pa čak i lipe ili duda! A sarmice u listu rena su posebna priča. 🙂   

Budući da je sarma neizostavni deo zimske svakodnevice, a posebno slavskih trpeza, a u ovom delu godine predstoji nam i post, koji je u toku kada se slavi i veći broj slava, da li ste nekada razmišljali o tome da je ne izostavljate iz tradicionalnog jelovnika, već je, jednostavno, prilagodite? Kao nadev, u posnim danima, možete da koristite dimljenu ribu – neobična kombinacija, ali veoma upečatljiva i ukusna, pečurke, ili da napravite nadev od pirinča i povrća sa domaćim začinima. Tako ljubitelji sarme neće ostati uskraćeni za ovaj specijalitet, isprobaće neki novi ukus, a opet će ispoštovati post. 

Kao što znate, svečane, i uopšte zimske trpeze su veoma bogate, pa se tako uz sarmu mogu servirati razna peciva – kao što su domaći hleb, pogače, kifle, pa čak i pite. Koja vam je omiljena kombinacija? 🤔

A da li ste ikada razmišljale o tome kako je nastala, ili odakle nam sarma❓ Budući da su na ovim prostorima istorijske okolnosti oduvek bile burne, a Balkansko poluostrvo poznato kao mesto susreta Istoka i Zapada, mešavinu tih uticaja osetile su i balkanske kuhinje. Naziv jela potiče od turskog glagola sarmak – što znači zamotati, uviti, a sarma nam dolazi iz turske kuhinje. Slične sarmi su dolme koje podrazumevaju punjeno povrće (paradajz, paprika, tikvica, crni luk, ili bilo koje drugo dovoljno veliko da se može napuniti nadevom).

Drage domaćice, zima, slave i praznici su nam na pragu – a nadamo se da vas je ova mala oda sarmi inspirisala da je pripremite po prvi put, ako nikada do sada niste, ili da, kao iskusne, razmislite o novoj kombinaciji sastojaka ovog ukusnog jela. 😍 Srećna sezona sarme! 🙌👩‍🍳

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam