O čemu morate misliti pre početka leta?

Objavljeno 28.05.2018. od Mesimo zajedno

Pre nego što leto uopšte krene, većina nas je sa portala, društvenih mreža, magazina i TV ekrana zatrpana savetima za mršavljenje i ulepšavanje koji bi trebalo da pomognu da se sa nas uklone tragovi zimske nebrige za sopstveno zdravlje i izgled. Pod nebrigom se prvenstveno podrazumeva prejedanje tokom praznika i nedostatak fizičke aktivnosti usled vezanosti za zatvoren prostor, što neminovno dovodi do povećanja broja kilograma.

Čini se da otvaranje novih prostora pomoću savremene tehnologije u ovom slučaju ne dovodi do slanja novih i originalnih poruka, već do reciklaže starih, uz promenu formata. Iste poruke i savete tako možete pronaći i u štampanoj i u elektronskoj formi.
Ovi saveti za ispravljanje zimskih grešaka su još uvek prevashodno upućeni ženama. Za nas je i dalje otkrivanje sopstvene kože najčešće slično polaganju ispita za koji kao da ne možemo do kraja da se pripremimo.
Tokom leta su naša tela izložena procenjivanju. Najproblematičnije je to što neretko i same žene ocenjuju i kritikuju izgled drugih žena. Možda je dobra ideja da se zapitamo zašto radimo drugima ono zbog čega se same najčešće osećamo izloženo i nedovoljno dobro.
Živimo u svetu u kome se, makar u njegovom zapadnom delu i u pop kulturi, insistira na pozitivnom odnosu prema telu. Ova ideja, iako u osnovi dobra, lako se može izopačiti u nezdrav odnos prema telesnosti.
Naša tela su odraz našeg zdravlja i naše brige prema sebi. Niti pred početak leta, niti u bilo koje drugo doba godine, ne smemo ih se stideti. Stid je povezan sa osećajem sopstvene manje vrednosti, što za neizbežnu posledicu ima samokažnjavanje kroz izgladnjivanje ili druge oblike samoprezira. Isto tako, ne smemo odlaziti ni u drugu krajnost. Zanemarivanje zdravlja nije pokazatelj pozitivnog odnosa prema telu koje nam je dato, već samo toga da se o njemu ne staramo dovoljno.
Konačno, pre početka leta mislite o tome kako da volite sebe na način koji baš vi zaslužujete. Za to vam niko ne može dati savet, a pravi način moraćete da otkrijete sami.

 

 

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam