Pet koraka do savršenog ajvara

Miris ajvara, tačnije – pečene paprike,  čitavog septembra širi se našim komšilukom i zbog toga je ovaj čuveni balkanski specijalitet nezaobilazna tema mnogih domaćica i njihovih porodica. Da bi se teglica ajvara našla na trpezi, potrebne su dobre organizacione sposobnosti, iskustvo, ali i mali kulinarski trikovi. Iz tog razloga, za vas izdvajamo pet ključnih koraka do savršenog ajvara.

Prvi korak je kupovina paprike. Kako je ovo povrće osnovni i glavni sastojak ajvara, kupovini se mora pristupiti sa određenim predzanjem o osobinama koje bi kvalitetna paprika za dobar ajvar morala da poseduje. O čemu se tu radi?

Neophodno je da izaberete crvenu papriku pravilnog oblika, odnosno onu koja je pljosnata i dugačka, mesnata i sa što manje vode kako bi sledeći korak bio što jednostavniji, a krajnji rezultat ukusan. Naš savet je da papriku birate pažljivo, ako je moguće i svaki komad posebno kako biste što bolje procenili kvalitet. Izbegavajte kupovinu u džakovima ili kutijama jer se može desiti da su sa spoljašnje strane prikazane najlepše paprike,  a da su unutra skrivene paprike lošije kategorije.

Drugi korak čini pečenje paprike na šporetu na drva i ljuštenje. Zbog ovog dela pripreme, važno je ispoštovati prvi korak. Ukoliko je paprika lošeg kvaliteta, nepravilnog oblika, ili sa velikim procentom vode, teže se peče, ali i ljušti. 

Važno je da izaberete kvalitetne paprike ne samo zbog samog ukusa, već i zbog pripreme koja je ionako već dovoljno zahtevna – paprika lošeg kvaliteta, nepravilnog oblika i sa velikim procentom vode se teže ljušti, a kada uzmete u obzir da je pred vama velika količina paprike koju treba oljuštiti, shvatate još jedan razlog zašto ne bi trebalo birati jeftino već kvalitetno. Za kilogram ajvara potrebno je tri do tri i po kilograma paprike. Jedna od preporuka domaćica jeste da se paprika peče na šporetu na drva, kao što je čuveni „Smederevac” kako bi dobila poseban ukus po kome je ajvar nadaleko poznat. Ovakav način pečenja paprike traje duže u odnosu na to kada se priprema na plinu ili struji, ali definitivno – trud i čekanje se isplate.

Nakon pečenja, praksa je da se paprika ostavlja u najlon kesama kako bi, nakon što odstoji, ljuštenje bilo mnogo lakše, a samim tim priprema za sledeći korak brža.  Kada se odstrane sve crne ljuskice i semenke, sledi naredni korak, a to je mlevenje.

Papriku možete samleti u blenderu ili mašinom za mlevenje mesa. Česta preporuka je da bi trebalo da se melje tako da komadi ne budu samleveni ili ispasirani, već da budu malo krupniji, kako bi se osetila puna aroma paprike.

Prženje je pretposlednji korak u pripremi ajvara. Pre nego što samlevenu papriku sipate u šerpu, pustite da na tihoj vatri proključa nekoliko sastojaka – ulje, jabukovo sirće, šećer i so (količinu određujete sami, u zavisnosti od ukusa). Kad vidite da je počelo da vri, dodajte samlevenu papriku i naoružajte se strpljenjem jer sledi dugo kuvanje. Mešajte konstantno, jer čak iako malo zagori, ukus će se promeniti. 

Kako da znate da je ajvar gotov – postavite varjaču na dno šerpe i prevucite po prečniku nekoliko puta. Ako tom prilikom vidite dno šerpe, voda je isparila, ajvar je skuvan i spreman za tegle. U tom slučaju, došli smo do poslednjeg koraka, a to je pakovanje.

Ni krajnji postupak nije jednostavan. Kako se ajvar ne bi pokvario, potrebno je da se ispoštuje procedura pakovanja. Kada operete tegle, ubacite ih u rernu zagrejanu na 100°C i ostavite ih tako da stoje 15 minuta. Zatim izvadite tegle iz rerne, sipajte ravnomerno ajvar, vodeći računa da popunite sve vazdušne šupljine. Kada ste napunili tegle, stavite ih ponovo u rernu da se greju na 100°C na 15 minuta, bez poklopca. Kada ih izvadite, primetićete da se uhvatila blaga korica na vrhu od toplote.

Za kraj, stavite prethodno oprane poklopce na teglu, čvrsto zatvorite i ponovite proces – stavite tako zatvorene tegle u rernu na 100°C da se greju 15 minuta. Kada ih izvadite poslednji put iz rerne, vaša priprema ajvara je konačno završena i spreman je za posluženje.

Pišete nam, uz koje jelo najviše volite da kombinujete ajvar? 🙂 

 

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam