Pet načina kako da se ovog leta osvežite uz lubenicu i dinju

Početkom meseca, 3. avgusta 2022. godine obeležen je Nacionalni dan lubenice. Dok na našem blogu čitate zanimljive činjenice u vezi sa ovim voćem – ili povrćem, zasladite se jednom kriškom bogatom vitaminima A, B-6 i C koji su tokom leta odlični za jačanje imuniteta i hidrataciju. 

Zanimljive činjenice o lubenici

Ono što je možda najzanimljivija osobina lubenice jeste da nju čini 92% voda, a od sadnje do berbe, potrebno joj je oko 90 dana da raste. Njen naziv se prvi put javlja u engleskom rečniku 1615. godine, a prva zabeležena berba lubenice dogodila se pre skoro 5.000 godina u Egiptu i prikazana je egipatskim hijeroglifima na zidovima njihovih drevnih građevina.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najtežu lubenicu na svetu uzgajao je Kris Kent iz Tenesija 2013. godine koja je bila teška 350,5 funti.

Lubenica pripada grupi povrća sa najmanje ugljenih hidrata, tako da i poštovaoci dijeta mogu da uživaju u njenim ukusima.

Ništa ne opisuje leto tako dobro kao kada isečete savršeno zrelu lubenicu. Možete da je jedete svežu, grilujete na roštilju ili pijete koktel čiji je ona glavni sastojak.

Kada se govori o lubenici, neizostavno je pomenuti i dinju tako da vam u nastavku izdvajamo recepte koji su  pogodni za ove tople dane, a koji uključuju ove dve lepotice. 

Sladoled od lubenice i dinje:

Za sladoled od lubenice je potrebno pet šolja lubenice i jedna šolja šećera. Lubenicu prvo očistite  od semenki i isečete na komade, a zatim dodajete šećer. Nakon toga lubenicu pasirate dok ne dobijete homogenu smesu koju stavljate u zamrzivač na sat i po – dva.

Kada sladoled sipate u kalupe, ostavljate ga u zamrzivaču da se dobro zaledi.

Sladoled od dinje se pravi na sličan način. Pored šećera, od sastojaka su potrebni mleko, pavlaka i vanila. Kada dinju očistite i izblendirate, smesu pomešajte sa mlekom i šećerom koji su se prethodno prokuvali. Smesu ponovo prokuvajte, a zatim pomešajte sa pavlakom i vanilom. Nakon što odstoji u zamrzivaču 60 do 90 minuta, promešajte ponovo sve i vratite u frižider na četiri do pet sati.

Smuti:

Smuti je takođe jedna od omiljenih letnjih poslastica. Brzo i jednostavno se pravi, a ukus je osvežavajući. Kada lubenicu ili dinju isečete na sitne komade, dodajete mleko i zajedno mutite u blenderu. Nakon što se napravi smesa odgovarajuće konzistencije, možete dodati kiselo mleko, led i sok od limete za pojačan ukus. Ponovo sve umutite i ukoliko mislite da nije dovoljno slatko, možete dodati malo meda.
Smuti od dinje, odličan je kada se doda i nekoliko komadića breskve.

Osvežavajući napitak od lubenice:

Ukoliko ste ljubitelji limunade, lako je možete poboljšati i aromama lubenice. Za ovaj recept vam je potrebno 700 g očišćene lubenice, 1/2 šolje meda, jedna kora od limuna i 3/4 šolje soka od limuna.
Ispasirajte komade lubenice u blenderu dok ne dobijete glatku smesu. Procedite sok, a zatim ga sipajte u veliki bokal i dodajte koru limuna. U posebnoj posudi pomešajte sok od limuna i med. Mešajte dok se med ne rastvori i onda dodajte u sok od lubenice.
Razredite sa 1,5 šoljom hladne vode i stavite sok u frižider kako bi se dobro ohladio.
Na sličan način pravi se i frappe od dinje. Dinju isecite na manje komade, pospite šećerom, vanil šećerom i dodajte sok od limuna pa sve zajedno umutite mikserom. Dodajte mleko, dobro promešajte i sipajte u duboke čaše za koktel. Pun pogodak će biti kada ove napitke poslužite sa mnogo leda.

Torta od lubenice i cheesecake od dinje su takođe vrlo zanimljivi i jednostavni za pravljenje tokom vrelih letnjih dana.

Za tortu od lubenice je potrebna  jedna polovina lubenice. Prvo pažljivo oljuštite koru lubenice, zatim zagladite površinu koliko je moguće. Mikserom umutite slatku pavlaku i mažete je preko cele lubenice. Za kraj, tortu ukrašavate drugim izabranim sezonskim voćem i pošećerite po želji. 

Osnova za cheesecake je u suštini slična kao i za klasičan recept sa crvenim voćem. Potrebno je da u blenderu umutite integralni keks sa kakaom i kokosovim uljem. Od dobijene smese u kalupu formirate donji deo kolača. Za srednji deo kombinujete kiselo mleko, sveže mleko i vanilu u zavisnosti od toga kako ko voli. Kesicu želatina razmutite u malo vode i zagrevate ga na pari dok se ne istopi. Tečni želatin sipate u smesu od mleka i mešate dobro, a zatim sipate preko osnove od keksa. Zagladite i stavljate u frižider na 30 minuta. Za poslednji sloj kolača, pasirate dinju i pomešate je sa prethodno razmućenom drugom kesicom želatina. Nakon što to sjedinite, prelivate cheesecake i vraćate u frižider. Da bi cheesecake bio što bolji, potrebno je da odstoji preko noći.

Za kraj, nazdravimo jednim mohitom od lubenice. Za ovaj recept, potrebno je da u seckalici ili blenderu pomešate lubenicu, šećer i rum, a zatim pasirate dok ne dobijete homogenu smesu. Smesu je potrebno procediti kroz cediljku, ali je važno da se ne meša. Na dno visoke čaše stavite listove mente i malo smeđeg šećera. Dodajte kolutiće limete i led, a zatim dopunite čašu smesom sa rumom. Za potpun doživljaj, servirajte sa kriškom limete.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom dali nove osvežavajuće ideje i pozivamo vas da na našem Mesimo zajedno sajtu podelite vaše omiljene recepte sa lubenicom i dinjom.

P. S. Da li i vi čuknete lubenicu prilikom kupovine da proverite da li je dobra? 😉

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam