Pet zdravih jesenjih saveta

Jesen je već zakucala na naša vrata, a vremenski uslovi nam govore da nemamo mnogo vremena da se pripremimo za hladnu sezonu. Hladno i melanholično jesenje vreme neki od nas teško podnose. Ali bez brige, naših 5 jesenjih saveta će vam pomoći da ostanete zdravi i srećni čak i tokom tmurnih i hladnih dana.

1. Što više vremena provodite napolju, na svežem vazduhu. Sunčanih dana je sada manje, a i dan traje kraće, potrudite se da uhvatite sunčeve zrake što više možete. Prirodna svetlost je jako bitna za naš organizam, a pored toga putem nje dobijamo i vitamin D.  Fizička aktivnost je neophodna za jačanje imuniteta i pripremu tela za sezonu gripe i prehlade. Svaki dan vežbajte ili šetajte umerenim intenzitetom barem 20 minuta.
Šetnja od samo 20-ak minuta osiguraće dnevnu potrebu za sunčevom svetlošću, svežim vazduhom, poboljšaće biološki ritam sna, regulisaće ritam disanja, normalizovati pritisak, regulisati rad srca, poboljšati cirkulaciju itd.

2. Korigujte ishranu i brinite o svom imunitetu. Sada je veoma bitno da u svoj organizam unesemo što više vitamina kroz namirnice. Birajte da u svojim obrocima tokom dana imate sveže voće i povrće. Sada možete pronaći sveže jabuke, pomorandže, grožđe, nar, bundevu, mandarine, tikvice, brokoli, kelj…
Vitamin C je jedan od najpoznatijih vitamina koji nam pomaže da izgradimo imunitet. Takođe je i moćan antioksidans koji jača imuni sistem i olakšava simptome prehlade i kijavice.
Vitamin B smanjuje stres, poboljšava raspoloženje, smanjuje umor i pozitivno deluje na kosu, nokte i kožu.
Vitamin D jedna od njegovih glavnih uloga je da štiti kosti.
Cink igra esencijalnu ulogu u jačanju imunog sistema. To je mineral koji je neophodan za razvoj antitela, važnog oružja koje nas štiti od štetnih mikroorganizama. Ljudi koji su često prehlađeni obično imaju manjak ovog minerala.
Selen štiti naš organizam od bakterija, ali i omogućava nesmetani rad štitne žlezde.

3. Unosite dovoljno tečnosti. Nemojte zaboraviti da bi u toku dana trebalo popiti 2-3 litre tečnosti. Osim vode, u svoj organizam tečnost možete unositi i putem svežeg voća i povrća, ali i putem čajeva, limunada i sličnih, zdravih napitaka.

4. Odmor i san su obavezni. San je uvek bitna stavka kada je reč o imunitetu. Raniji odlazak na spavanje i zdrav san od 8 sati, sa ugašenim svetlima kako bi produkcija melatonina bila što bolja, a samim tim i san kvalitetniji će pozitivno delovati na naš organizam. Osobe koje spavaju manje od 6 sati dnevno imaju 4 puta veći rizik od nastanka gripe. Kako bi se ujutru brže razbudili iscedite limun u mlaku vodu i popijte na prazan stomak.

5. Tuširanjem do dobre cirkulacije. Kada se tuširate pokušajte da smenjujete toplu i hladnu vodu kako biste stimulisali cirkulaciju u telu. Osim ovog načina, za dobru cirkulaciju je značajna i redovna fizička aktivnost.

Najbolji način da ostanete zdravi u toku ovog godišnjeg doba jeste da pratite prirodu i živite u harmoniji sa njom. Ukoliko to činite primetićete da u toku jeseni i zime priroda usporava i potrebno je da i vi sami učinite isto.
Naš organizam je dvostruko izloženiji riziku od virusa i bakterija tokom jeseni i zime. U vazduhu se nalazi oko 200 različitih virusa, a najbolji čuvar od njih je naš imunitet. Da bismo se tokom jeseni i zime zaštitili od bolesti i izbegli akutna (katkad i hronična) stanja organizma, potrebno je da se dobro pripremimo.

Podelite ove savete i sa svojim prijateljima i pomozite im da se dobro pripreme za hladnu sezonu. 🙂

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam