Pogača – sastavni deo porodičnog ručka

Objavljeno 30.09.2019. od Mesimo zajedno

Jesen je počela, a sa njom nam se bliže i neki od najdražih praznika. Slave i drugi zimski praznici su oni dani kojima se raduje cela porodica. Sa druge strane, proslave rođendana, diplomiranja, svadbe, novog zaposlenja i mnogi drugi povodi za slavlje aktuelni su tokom cele godine. Toliko je puno razloga za proslavu u jednoj godini i, samim tim, važno je biti spreman i imati ideje za svečani ručak, ukoliko se odigrava u vašem domu.

Jedan od ukusnih i lepih elemenata vaše svečane trpeze može biti i pogača. Pogača je u srpskoj tradiciji već dugo simbol dobrodošlice gostima i poznato je da se služi zajedno sa solju svakom ko prelazi prag vašeg doma. Veruje se da ova tradicija ima veze sa vremenom kada su pogača i so bile osnovne i često jedine namirnice u domu nekog domaćina, i time što domaćin pred gosta iznosi upravo pogaču znači da je njegovo gostoprimstvo bez premca.

Kako su danas pogače mnogo više od običnog hleba, možete probati našu gurmansku pogaču ili upletenu pogaču u prilikama kada svojim ukućanima želite da podarite poseban ručak. Za praznične povode se možete odlučiti za slavsku pogaču, prazničnu pogaču ili pletenu srce pogaču, a svadbena pogača imenom otkriva za koju je priliku idealna. Pogača sa pivom, pogača sa spanaćem i sirom i punjena venac pogača su tu ukoliko ste spremni da eksperimentišete sa ukusima, a „šešir“ pogača je idealna ukoliko želite da vaša pogača bude posebno lepa i na prvi pogled.

Uz pomoć ovih recepata dostići ćete jedan od najvažnijih ciljeva svakog pravog kuvara: objedinićete tradicionalne i moderne, nove ukuse. I, naravno, ne ustručavajte se da prema svom i ukusu vaših najmilijih izmenite ove recepte, dodajući im neku svoju originalnu ideju ili tajni sastojak koji nikom još niste otkrili.

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam