Recepti od bundeve koje prave naše domaćice

Kada je u pitanju jesenja trpeza, neizostavna tema su bundeve. Pored toga što su veoma zdrave i bogate vitaminima, vrlo su ukusne i pogodne za pravljenje različitih vrsta pita, kolača pa čak i hlebova.

Reč dve o zdravlju 

Bundeva poseduje brojna lekovita svojstva i zbog toga se nalazi na meniju raznih kultura i nacija. Sadrži vitamine A i C koji jačaju imuni sistem, vitamine iz B grupe – B1, B2, B3, B6, kao i karoten koji je jak antioksidans. Iako se sastoji od 90% vode, što je značajno za one koji planiraju da se oslobode viška kilograma, bogata je mineralima među kojima su kalijum, fosfor, kalcijum i gvožđe kao i biljnim proteinima i belančevinama. Sadrži i više od 60% nezasićenih masnih kiselina, a zbog toga što sadrži celulozu i druga biljna vlakna, bundeva se lako vari. Takođe, bundeva štiti DNK ćelije od prevremenog starenja, a preporučuje se ljudima koji imaju problema sa želucem, crevima i bubrezima, kao i onima koji su na specijalnim režimima ishrane i dijetama.

Najčešći recepti sa bundevom

U kišnim i tmurnim jesenjim danima, hormon sreće će definitivno popraviti jednostavna poslastica koju svaka baka rado pravi, a to je bundeva zapečena u rerni i posuta vanil šećerom.

Tradicionalni recept koji mnogi obožavaju je čuvena pita bundevara. Priprema se tako što se kore poprskaju uljem, kiselom vodom i šećerom, a zatim se ravnomerno raspoređuje rendana bundeva i kore se savijaju u rolat. U zavisnosti od toga ko šta voli, pored šećera možete dodati i malo cimeta ili mlevenog keksa. Rolati se prave sve dok se ne potroši sav materijal, a zatim se ređaju u pleh obložen pek-papirom i peku se u već zagrejanoj rerni sve dok ne dobiju zlatkastu boju. Pita se poslužuje posuta šećerom u prahu i jedno parče vam sigurno neće biti dovoljno.

Pored ove pite koja je najčešći recept sa bundevom, naše domaćice prave i kiflice, slatku proju sa bundevom, bundevice i cvetove, pa čak i pogače. Postoji i hleb u obliku bundeve, ali i integralni hleb sa bundevinim brašnom – kombinacije su beskonačne.

Potaži i čorbe

Pored poslastica, od bundeve se prave razni potaži, čorbe, kao i kašice koje se među prvima uvode u ishranu beba.

Pire od bundeve i šargarepe ili bundeve i krompira odličan je prilog uz teletinu ili piletinu. Takođe, za ukusne čorbe pa čak i glavna jela, ova biljka može da se kombinuje i sa paradajzom, paprikom, lukom i brokolijem.

Za ljubitelje zdrave ishrane, interesantna je i pečena ili grilovana bundeva koja, pripremljena na ovaj način, može da bude deo užine pa čak i zdrava grickalica.  Kako biste je pripremili, potrebno je samo da bundevu isečete da štapiće, začinite po svom nahođenju i nakon toga grilujete ili pečete u rerni bez ili sa vrlo malo ulja.

Nadamo se da smo vam dali inspiraciju za neki od narednih ručkova, kao i da ćete uživati u poslasticama koje slede ove jeseni. Ukoliko imate vaš omiljeni recept sa bundevama, biće nam drago da ga podelite na našem Mesimo zajedno sajtu.

Za kraj imamo jedno trik pitanje – da li je bundeva voće ili povrće?

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam