Saveti kako da rashladite dom bez klima uređaja

Iako nismo u tropskim krajevima, ovo leto nam je dalo priliku da vidimo kako je to na visokim temperaturama. Bilo da živite u kući ili u stanu, glavno pitanje koje nas sve interesuje je kako da rashladite dom i obezbedite ukućanima optimalnu svežinu vazduha?

Biljke kao spas
Sobne biljke upijaju topli vazduh i oslobađaju kiseonik i vlagu u vazduh, što pomaže u snižavanju temperature prostorije. Aloe vera i sukulenti su sjajan izbor, kao i sve druge biljke koje ne zahtevaju često zalivanje, zbog toga što potrebnu vodu uzimaju iz vlažnog vazduha oko sebe. Drugi dobar izbor su palme, biljka zamija, Bendžamin fikus i druge.

Zavese i roletne da zamračite prostor
Deblje zavese, takozvane draperije ili roletne će poslužiti da sunčevi zraci ne idu direktno u prozor i da ne zagrevaju dodatno prostor. Drugim rečima, roletne i draperije sprečavaju da vaš dom postane minijaturni staklenik. U najtoplijem delu dana njih treba držati spuštenim, a prostorije provetravati noću ili u ranim jutarnjim časovima.

Tepisi vam nisu potrebni
Tokom leta tepihe možete da sklonite, operete i čekate hladnije vreme kako biste ih vratili.

Elektronski uređaji – izvori toplote
Najčešći izvori unutrašnje toplote su aparati, elektronski uređaji i osvetljenje. Vodite računa da gasite nepotrebne uređaje, te da mašinu za veš, sudove i šporet ne uključujete u najtoplijem delu dana.

Osvežite se

Ukoliko nemate klima uređaj, ne očajavajte. Ako su naši preci preživeli bez klimatizacije, možete i vi. Osvežavajte se hladnim napicima, stavite hladne obloge na pulsirajuće oblasti, tj. na vrat i zglobove i nemojte zaboraviti da pijete što više tečnosti, da ne izlazite napolje u periodu od 10 do 17h, kao i da je odlazak u prirodu nekad najbolje rešenje.

Uz ovih nekoliko saveta bićete spremni za vrele, letnje dane i uživaćete u svom domu bez obzira na temperaturu napolju. Ako vam je neki od ovih saveta pomogao, podelite post kako biste pomogli i vašim prijateljima. Da li i vi imate dobre trikove koji vam pomažu u ovakvim momentima? Pišite nam i podelite ih sa nama. 🙂 

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam