Saveti za čišćenje kuhinje

Kuhinja – mesto u kom svi članovi porodice vole da provode svoje vreme, ali i mesto koje zahteva svakodnevno spremanje. Čišćenje kuhinje zna biti zamoran i težak zadatak koji oduzima mnogo vremena. Postoje brojni načini da taj zadatak olakšate i stvorite efikasne radne navike koje će vam olakšati život. Uz naših nekoliko trikova za organizaciju i čišćenje, ono više neće biti problem.

Organizacija
Neka sve ima svoje mesto. Organizujte raspored tako da vam sve bude nadohvat ruke, a nakon upotrebe potrudite se da sve vratite na svoje mesto kako se ne bi stvarali gužva i nepotreban nered. Trudite se da radni elementi imaju što više praznog prostora kako biste imali što više mesta za spremanje obroka.

Rutina
Stvorite rutinu tako što ćete podeliti zadatke na svakodnevne i one na nedeljnom nivou. Na primer u svakodnevne zadatke spada brisanje radnih površina, trpezarijskog stola, šporeta, pranje sudova i sudopere, dok u nedeljne zadatke spada pranje ormarića, polica i dodataka, brisanje poda, čišćenje frižidera i rerne. Higijena kuhinje između dva generalna čišćenje najbolje se održava brisanjem mrlja u trenutku kad one i nastanu. Zato neka vam pri ruci uvek bude rolna kuhinjskog ubrusa.

Prirodna sredstva za čiščenje

Soda bikarbona verovatno je najbolje nenagrizajuće sredstvo za čišćenje koje možete da imate u kući. Služi za uklanjanje neprijatnih mirisa i možete je koristiti za čišćenje praktično svih površina u kuhinji. Zajedno sa sirćetom čisti kamenac, ali i otčepljuje odvod tako što najpre pospete sodu bikarbonu, a zatim nalijete sirće.
Samo sirće je takođe korisno – pomešajte ga sa vodom i dobićete sredstvo za čišćenje mrlja od vode, podova, radnih površina, sudopera – ne brinite zbog njegovog mirisa jer on nestaje čim se osuši.
Limuntus je takođe dobar za otklanjanje kamenca u džezvama, bokalima ili kuvalu.
Dok kombinacija limunovog soka i sirćeta može da posluži za čišćenje mikrotalasne.

Sudopera
Bilo da imate mašinu za sudove ili ih perete ručno potrudite se da uveče sve bude oprano, vraćeno na svoje mesto i čisto. Ujutru će vas dočekati prazna i čista sudopera, a vremenom ćete shvatiti koliko je ovaj savet koristan i preći će vam u naviku. Kada smo kod sudova – da li ste znali da možete da odmastite varjače i drvene sudove tako što ćete ih ostaviti u vreloj vodi? Primetićete kako se na površini vode izdvaja mastan sloj koji se vremenom nakupio i upio u drvo.

Frižider

Krenite redom. Najpre bacite sve čemu tu nije mesto, namirnice sa isteklim rokom, ali i namirnice koje već dugo stoje i nemate plan kako da ih iskoristite. Ostatak ispraznite na trpezarijski sto i nakon toga detaljno prebrišite sve police, pregrade, fioke i vrata frižidera. 

Fioke

Čak i u fiokama ume da bude potpuni haos ukoliko ih redovno ne spremate. Izvadite sav escajg, prebrišite ga, a plastiku u kojoj je stojao escajg operite. Zatim se potrudite da isto učinite sa ostalim fiokama. Njih možete spremati jednom mesečno, u generalnom čišćenju.

Rerna
Sigurno ste primetili da se masnoća sa šporeta i rerne teže skida ukoliko duže čekamo pre nego što je obrišemo. Gledajte da makar jednom nedeljno detaljno oribate kako bi vam bilo lakše, ali i kako biste manje vremena na to trošili.

Podovi i pločice

Uvek za kraj ostavite usisavanje i brisanje poda. Kako se kroz kuhinju često prolazi, nose namirnice i sprema hrana, normalno je da se i više prlja u odnosu na ostale prostorije.

Kuhinja je srce vašeg doma i zbog toga je veoma važno da bude higijenski čista. Kada se dobro organizujete i počnete da spremate kuhinju od gore prema dole, čitav ovaj postupak će biti neuporedivo jednostavniji. Rasporedite poslove i na svoje ukućane, neka svako pomogne u nekom delu i čišćenje će biti brže i efikasnije. 

Nadamo se da su vam ovi jednostavni saveti i trikovi pomogli za čišćenje, a ukoliko imate bolje ideje budite slobodni i pišite nam. 🙂

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam