Saveti za čišćenje metalnih i staklenih površina

Mrlje i fleke na ogledalima, prozorima, staklenim stolovima, mesinganim kvakama i metalnim svećnjacima znaju da nas uznemire prilikom svakog pogleda na njih. Međutim, sve ovo možete da očistite brzo i lako uz nekoliko trikova i sastojaka iz vaše kuhinje.

 

Ogledala i prozori

Pre nego što se bacite na glancanje ovih površina, potrebno je da skinete prljavštinu. To ćete uraditi brzo ako budete koristili čist sunđer ili stare novine (crno-bele). Našpricajte ogledala i prozore jednakom mešavinom vode i sirćeta, pobrišite sunđerom, pa dobro uglancajte papirnim ubrusima ili novinama.

Stakleni stolovi

Na staklenim stolovima vidi se svaka mrljica i najstinija prašina ili dlačica. Prava noćna mora za čišćenje i održavanje. Da biste ih lakše očistili i uglancali, iscedite sok iz pola limuna na staklenu površinu i dobro istrljajte čistom krpom. Potom, uklonite višak soka i dobro očistite suvom krpom, ubrusima ili novinama.

Vrata kamina i peći
Staklena vrata kamina i peći morate redovno da čistite kada je sezona grejanja. Ako je potrebno, veće nakupnine možete da uklonite laganim pokretima žileta. U litri vode pomešajte 1 šolju sirćeta i malo deterdženta za sudove. Nanesite na staklena vrata, pa brišite zgužvanim novinskim papirom. Sve dobro isperite spužvicom, pa ponovo uglancajte ubrusima ili novinama.

Svećnjaci

Operite ih u toploj vodi uz malo deterdženta za sudove, skidajući vosak čistom krpom. Ukoliko imate metalne svećnjake, možete ih staviti na parče ubrusa u mikrotalasnu, na najnižu temperaturu 2 minuta. Nakon toga, sav vosak će se otopiti i završiti na ubrusu. 

Monitori i televizori

Pre čišćenja obavezno isključite i TV i računar. Prilikom čišćenja morate imati blage pokrete rukom, najbolje je da koristite čiste antistatičke krpe, nikako ubruse, jer oni mogu da oštete ekran. Ako otisci prstiju ili druge mrljice ostanu, navlažite krpu sa vrlo malo sirćeta i obrišite ponovo. Ove površine nikada nemojte da čistite sredstvima za čišćenje koja sadrže amonijak, aceton, etil alkohol ili druge slične supstance.

Mesingane kvake

Kvake ili neke druge predmete od mesinga najbolje ćete očistiti uz pomoć kečapa ili paradajz sosa. Skinite ih sa vrata, stavite u šerpu (neku staru koju više nećete koristiti) i prelijte kečapom. Stavite šerpu na šporet i uključite ga na najjače. Kada prokuva smanjite i ostavite da krčka dok ne dobijete čiste i sjajne kvake. Isperite toplom vodom.

 

Kako vam se dopao tekst? Ukoliko smo vam otkrili interesantne trikove koje do sada niste znali, a mislite da nekome mogu biti od pomoći, budite slobodni i prosledite ih dalje. 🙂 

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam