Saveti za krečenje koji će svaki prostor učiniti većim

Objavljeno 29.11.2016. od Mesimo zajedno

Sigurno ste čuli za pravilo po kom u malim prostorijama zidovi nikako ne bi smeli da budu u jarkim bojama da bi prostor izgledao veće.
Ovakvo mišljenje u uređenju enterijera davna je prošlost.
Stoga, opustite se i obojte svoj prostor najdražim bojama, a mi ćemo Vam pomoći sa nekoliko saveta.

 

Jedino pravilo je da nema pravila
Prilikom odabira boja za male prostore pravila ne postoje. Najbitnije je da stan nešto govori o Vašoj ličnosti, da se osećate udobno u njemu i da Vam se naravno sviđa.
Ako Vam se dopadne tamnija nijansa, ali Vas je i dalje strah da sa njom okrečite celu sobu, probajte da okrečite jedan centralni zid, kako bi ste ga naglasili.

Kontrast tamnih i svetlih nijansi
Imajte na umu da tamnije boje apsorbuju svetlo i vizuelno približavaju zidove.
Međutim, tamnije boje u detaljima koje ne prekrivaju veliku zidnu površinu mogu prostoru dati i dubinu. Nijanse u sredini određene palete koje nisu ni previše jarke, ali ni previše blede, odličan su izbor jer umeju da „ožive“ mali prostor.
Ublažena boja koju dobijate mešanjem tamne boje sa belom, obasjava prostor, odbijajući pri tom svetlost, pa manje prostore čini vizuelno većima.

Boja na neočekivanim mestima
Iznenadite detaljima!
Okvir prozora ili vrata, prostor iza polica ili pak radijatore, obojite neobičnom nijansom i tako Vašoj prostoriji dajte dubinu.

Zidovi u različitim bojama
Budite maštoviti!
Želite crveni zid? Zašto da ne!
Malo tamnija boja na jednom od zidova može učiniti da prostor izgleda veći.
Dugačku, usku sobu možete učiniti širom i četvrtastijom, ako dugačke zidove obojite svetlom, sjajnom bojom, a kraće zidove tamnijom, mat bojom.

Igrajte se prugama
Bojenje zidova u pruge može vizuelno da izduži prostor, u zavisnosti od toga kako ih postavite.
Alternativno, možete da zalepite tapete s uzorkom pruga, umesto da krečite zidove.

Podignite plafon
Pri krečenju plafona preporuka je da bude u beloj ili svetlijoj nijansi, jer se plafoni obično nalaze u senci. Ukoliko želite da se plafon podudara sa bojom zida, izaberite dve do tri nijanse svetliju boju u odnosu na boju zida, ili razredite boju zida sa belom bojom u odnosu od 30%  do 70 %  bele boje.

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam