Saveti za lakše peglanje

Verujemo da ne postoje domaćice koje vole peglanje. Ponekad je to vrlo naporan i dosadan posao, ali je jasno da svako od nas voli da nosi čistu, urednu i ispeglanu odeću. Upravo zbog toga poželeli smo da sa vama podelimo nekoliko praktičnih saveta koji će vam olakšati ovaj svakodnevni kućni posao i pomoći vam da ga obavite što pre. 

  1. Sortiranjem veša, mnogo efikasnije raspolažete vremenom za peglanje. Pre nego što počnete da peglate, razvrstajte odeću po vrsti tkanine. Prvo peglajte osetljive, sintetičke i sve one materijale koji zahtevaju niže temperature, a na kraju kada se pegla dovoljno zagreje, na najvišim temperaturama, peglajte beli pamučni veš koji zahteva dezinfekciju.
  2. Uvek peglajte na dasci za peglanje. Najlakše ćete popeglati veš pomoću daske, jer je u potpunosti prilagođena svojoj nameni – ima širinu, visinu i špic koji umnogome olakšavaju peglanje svakog komada odeće. Vrlo je važno da navlaka za peglanje bude zategnuta i savršeno ravna kako se nabori ne bi prenosili na veš koji peglate. Kvalitetne navlake za peglanje provode toplotu kroz tkaninu, i tako ubrzavaju peglanje, pa skoro da nema potrebe da okrećete odeću kako biste je popeglali s obe strane. Jedan od trikova kako da ovaj efekat profesionalnih navlaka postignete uz malo domišljatosti je da ispod svoje obične navlake, stavite aluminijumsku foliju celom dužinom. Na ovaj način će se toplota vrlo brzo prenositi kroz vlakna odeće, neće ostajati nabori, a vi ćete uštedeti vreme.
  3. Koristite poseban sprej za odeću kako biste je lakše ispeglali. Za svetlu odeću pomešajte 1 kašiku kukuruznog skroba sa 2 šolje vode. Dobro izmućkajte, stavite u sprej bocu, pa špricajte tkaninu pre peglanja. Pre svake upotrebe protresite. Za tamnu odeću pripremite poseban sprej. Pomešajte 2 kašičice kukuruznog skroba, ½ šolje skuvanog crnog čaja i 1 šolju vode. Sve naspite u sprej bocu i promućkajte pre upotrebe. Pošpricajte odeću pre peglanja.
  4. Odeću napravljenu od osetljivih materijala peglajte preko krpe ili gaze. Osetljive tkanine, pogotovo tamna odela, obavezno peglajte preko pamučne krpe i isključivo sa unutrašnje strane kako boja na pravoj strani ne bi izbledela, a odelo izgledalo kao da je izlizano. Osim toga, možete da koristite gazu i obično parče kartona. Deo koji je najviše izgužvan, ili celi komad odeće stavite na karton, a preko njega stavite gazu. Lagano pređite peglom i izgužvana odeća će biti ravna, kao nova.
  5. Trudite se da peglate odeću po dužini. Nemojte da pravite kružne pokrete prilikom peglanja, već povlačite peglom po dužini odeće. Tako prirodno pratite šavove, a pritom ih para, ispuštena na kraju svakoga dužeg poteza, fino ispegla.
  6. Koristite destilovanu vodu za peglanje. Destilovana voda preporučljiva je za peglanje jer posebno delikatnim tkaninama daje mekoću posle peglanja, što tvrda voda sa kamencom nikada ne može do te mere.
  7. Koristite spajalice za peglanje. Neke komade odeće je vrlo teško savladati, pogotovu ako su većih dimenzija, nepravilnog, kružnog kroja ili sa mnoštvom karnera. Precizna pegla oštrog vrha, tu će naravno biti od velike pomoći, ali postoji još jedan trik koji možete primeniti. Uhvatite krajeve koji vam beže spajalicama i između njih precizno ispeglajte. Ovako vam neće ispadati delovi koje ne možete da pridržavate dok peglate, a neće se ni izgužvati. Budite oprezni – nemojte da peglate preko spajalice da ne bi ostao trag na odeći i da ne biste oštetili peglu.
  8. Redovno čistite svoju peglu. Glavni razlog zbog kog vaša pegla neće jednim pokretom da ispravi nabore na odeći je što je dno pegle prljavo. Vremenom se na dnu pegle nakupe dlačice od različitih materijala, koje kasnije prave problem i samo dodatno gužvaju odeću, umesto da je ravnaju. Da se to ne bi dešavalo, minimum dva puta mesečno čistite dno pegle sa mešavinom jabukovog sirćeta i sode bikarbone. Pegla ne mora da bude zagrejana, samo toplu i zagrejanu smesu nanesite pamučnom krpom preko dna i ona će savršeno očistiti sve nečistoće na pegli.

Nadamo se da su vam ovi naši saveti za lakše peglanje bili korisni i da ćete se bar nekog od njih pridržavati prilikom narednog peglanja. Prenesite ovaj tekst vašim prijateljima i ukoliko i vi imate neki zanimljiv i praktičan savet podelite ga sa nama. 🙂  

 

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam