Saveti za lakšu organizaciju recepata

Da li i vi u vašem domu imate svesku ili rokovnik pun recepata vaših baka? Možda ste nastavili da popunjavate tu svesku vašim receptima, ali vam već postaje teško da se snađete u njoj. Pripremili smo za vas nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći ukoliko želite da organizujete svoje recepte.

1. Budite kreativni i maštoviti.
Nemojte da vam bude teško da potrošite vreme i odaberete neku lepu svesku, notes ili rokovnik koji ćete nameniti baš svojim receptima. Ako uživate dok kuvate i mesite raznorazne specijalitete, uživaćete i da svi ti vaši recepti budu u nekoj lepoj svesci. Bićete zadovoljni i sigurno ćete sa uživanjem i popunjavati i koristiti tu svesku u budućnosti.
2. Napravite raspored po kome ćete zapisivati recepte u svesku.
Pre nego što počnete da prepisujete i organizujete recepte u novoj svesci prebrojte ih, odredite koji su vam važni, a koji ne. Sigurni smo da postoje recepti koji se nalaze u starim sveskama koje niste iskoristili, ili za koje ste sami procenili da se ne dopadaju vama ili vašim ukućanima i da ne želite tako nešto da pripremate. Kada budete znali tačan broj, otprilike ćete znati i za pripremanje kojih jela su ti recepti, pa na primer možete na taj način da ih organizujete u vašoj novoj svesci. Prvo recepti za predjela, peciva, salate, pa za glavna jela, i na kraju za deserte. Na taj način su obično organizovani i kuvari koje možete kupiti u knjižarama. U okviru ove podele možete recimo svaku kategoriju recepata organizovati po azbučnom ili abecednom redu.
3. Pokušajte da napravite sadržaj ili indeks za sve recepte.
Poželjno je da ili na prvim stranama u svesci ostavite prostor za sadržaj ili da na kraju sveske ostavite prostor za indeks. Na početak sveske možete čak i da ubacite komad papira na kome ćete dopisivati na kojoj stranici se nalazi neki recept i tako ćete formirati sadržaj za lakše snalaženje. Ako se odlučite da organizujete recepte po nazivima kuhinja iz kojih potiču odlično rešenje je kreiranje indeksa. Poslednja stranica notesa može da posluži kao indeks. Svaki put kada nešto zabeležite, označite sadržaj. Zamislite, na primer, da imate svesku u kojoj zapisujete recepte i da ste na prvoj strani zapisali italijanski recept. Sledeće što treba da uradite jeste da na poslednjoj strani unesete odrednicu “italijanski” (u prvom redu, odmah pored leve ivice stranice). Zatim se vratite na prvu stranicu, gde ste zapisali recept. U istom redu u kome na poslednjoj strani stoji odrednica “italijanski” napravite mali znak na desnoj ivici. Znak bi trebalo da se vidi i kada je sveska zatvorena. Kada to ponovite više puta, tj. zapišete više recepata, sa strane će biti vidljivo mnoštvo oznaka. Ako poželite da nađete neki italijanski recept, pogledajte indeks, nađite oznaku “italijanski” i pregledajte sve označene stranice. Na ovaj način ćete u svakom trenutku lako naći sadržaj koji tražite.
4. Unesite boje među svoje recepte.
Ono što će vam sigurno pomoći u organizaciji jesu flomasteri. Odaberite flomastere u svojim omiljenim bojama, odredite za koju kategoriju recepata je koja boja i to će vam vizuelno mnogo značiti. Lakše ćete se snalaziti u svesci i brže ćete pronaći recept koji vam je potreban. Osim toga i samolepljivi papirići u različitim bojama mogu doprineti bržem snalaženju u svesci.
5. Pronađite posebno mesto u kuhinji za svoje recepte.
Pored vaše sveske sa receptima, recepte koje ste iskinuli iz magazina, koje ste zapisali na papiru, koji su vam ostali od mame ili bake povežite u posebnu svesku. Nabavite mašinicu za bušenje papira, izbušite i pripremite svoje razbacane recepte i sve ih spakujte u fasciklu sa perforacijom. Nove recepte (bilo da su ručno napisani, iskinuti iz magazina ili odštampani sa interneta) posle samo dodajete kolekciji. Notese i sveščice okačite najbolje na vešalicu sa štipaljkama, pa okačite na zgodno mesto u kuhinji gde mutite kolač ili pripremate ručak.
6.  Organizacija recepata uz pomoć modernih tehnologija.
Na internetu postoji mnogo korisnih alata pomoću kojih možete organizovati i sačuvati svoje recepte. Google Drive, Evernote, OneNote su alati gde možete čuvati svoje dokumente, pa tako i recepte. Pronađite recept, sačuvajte ga u Word-u ili PDF formatu, a zatim ga sačuvajte na nekom od ponuđenih alata. Postoji čak i nekoliko online servisa namenjenih baš za čuvanje recepata (SousChef, Paprika, Big Oven) gde možete na svom profilu beležiti sve recepte koje pronađete online, a možete ih posle čitati i putem telefona. Ili Gourmet Recipe Manager, besplatan program otvorenog koda za Linux i Windows sisteme koji će vam pomoći da lako organizujete svoje recepte, dijete i liste za kupovinu. Pinterest je, takođe, jedan od najboljih servisa za čuvanje recepata. Otvorite svoj profil (možete i preko Facebook naloga) i u posebnim folderima čuvajte (pinujte) sve recepte koje pronađete na internetu.

Ono što vam još preporučujemo je da otvorite i svoj nalog na našem sajtu, i da delite svoje recepte sa nama i drugim korisnicima. Sasvim je jednostavno i besplatno, na njemu možete postavljati i čuvati tuđe i dodavati svoje recepte. Povežite se i sa drugim ljubiteljima kulinarstva i otkrijte potpuno novi svet fenomenalnih ukusa i majstorija.

Nadamo se da će vam bar neki od ovih saveta poslužiti ukoliko se odlučite za organizaciju vaših recepata. Podelite i vi sa nama neki vaš praktičan i efektan savet, ili savet vaših prijatelja koji vi koristite kada organizujete svoje recepte. Radujemo se novim zajedničkim idejama i ukusima. 🙂 

 

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam