Saveti za listu želja i odluka po vašoj meri

Sad već sitno odbrojavamo do kraja godine i početka naredne, a verujemo da se i vi kao i mi radujete novogodišnjoj atmosferi i ushićenosti koja uvek obeleži praznične dane. Skoro smo pisali o tome kako da za praznike organizujete svoj dom, a pored dekorisanja i čarobnih trenutaka sa porodicom i prijateljima, ovo je pravo vreme i za retrospektivu prethodne godine i sastavljanje liste želja i odluka za sledeću. Zbog toga smo izdvojili nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da napravite listu koja je baš po vašoj meri. Ako planirate da u narednu godinu uđete spremni i motivisani, nastavite da čitate. 

 • Budite realistični
  Prilikom sastavljanja vaše liste novogodišnjih želja i odluka dobro je da budete realni i da postavite one ciljeve koji su održivi, dok one kompleksne možete da razložite na više jednostavnih. Na taj način ćete lakše ostvariti sve stavke koje se nalaze na vašoj listi.
 • Odredite nagrade
  Kako biste ostvarili vaše odluke moraćete da uložite određen trud, ali i vreme. Zašto onda da ne nagradite sebe? Za svaku stavku sa liste odredite  nagradu, to će vam zasigurno dati motivaciju da na listu stavite možda neke, na prvi pogled, izazovne i dugo priželjkivane ciljeve.
 • Ograničite listu
  Sigurni smo da svako od nas ima puno želja i planira da od nove godine krene u realizaciju većeg broja odluka. Ipak, savet brojnih psihologa je da ograničite svoju listu i fokusirate energiju na ispunjenje nekoliko stavki, jer ćete sebi dati priliku da nove odluke postepeno primenite u svakodnevnim aktivnostima i svoje ciljeve pre dostignete.
 • Odredite vreme za planiranje
  Kako biste razmislili o svojim željama, mogućnostima i koracima za njihovo ostvarenje, ali i tome na koji način da ih formulišete da budu po vašoj meri – potrebno je vreme. Zato odredite sebi dovoljno vremena da uživate u ovom procesu i iz njega izvučete ono najbolje.
 • Učite na svom iskustvu
  Sopstveno iskustvo je uvek dragoceno i može da posluži kao smernica za buduće planiranje. Prilikom definisanja novih odluka prisetite se onih koje ste već sproveli, kao i razloga koji su doveli do takvog ishoda. Tako ćete moći na pravi način da odredite svoje buduće planove.

Verujemo da će vam neki od izdvojenih saveta poslužiti da prilikom sastavljanja novogodišnje liste navedete one želje i odluke koje su po vašoj meri. Sada vam preostaje da se udobno smestite i da se u prazničnoj atmosferi svog doma prepustite ovom uzbudljivom procesu. 🎄

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam