Saveti za nedeljnu kupovinu namirnica

Dobra, zdrava ishrana počinje pametnim izborom pri kupovini namirnica. U moru raznih proizvoda, ponekad se izgubimo i zaboravimo po šta smo tačno došli. Na kraju završimo kupovinu sa tonom nepotrebnih stvari koje čak i ne upotrebljavamo. Da bismo vam olakšali ovaj zadatak spremili smo nekoliko korisnih saveta koje možete da primenite naredni put kada krenete u kupovinu.

Spisak
Važno je steći naviku pisanja liste za kupovinu. Neka vam ovo bude prvi korak, dobro razmislite šta ćete spremati za obroke u narednim danima, šta vam fali u frižideru i šta ste sve potrošili u prethodnim danima. Ovim korakom nećete propustiti nabavku neophodnih namirnica i začina, ali ćete i vreme provedeno u prodavnici skratiti na minumum. Na ovaj način nećete provesti puno vremena smišljajući šta vam sve treba, a opet ćete zadatak obaviti uspešno.

Sveže namirnice
Osim što je mnogo zdravije kupovati sezonsko voće i povrće, ono štedi i novac. Kako se ne biste umorili od određenog voća i povrća suviše brzo, spremajte ga na kreativne načine i uz različite sastojke. Bitno je da unesemo u svoj organizam dovoljno vitamina i minerala koji su brojni u svežim namirnicama.

Rok trajanja
Pre samog polaska u prodavnicu proverite svoj frižider i rok trajanja namirnica u njemu. Desi se da na neke proizvode u frižideru potpuno zaboravimo, te da im i rok istekne. Ali čak i pri kupovini bi trebalo razmišljati o tome kada ćemo te namirnice koristiti i da li je njihov rok trajanja dovoljno dug.

Lokalni prodavci i pijaca
Povrće i voće bi trebalo da zauzmu najveći deo spiska za kupovinu. Danas je teško pronaći ono koje nije hemijski tretirano, te je naša preporuka da za ove namirnice posećujete pijacu i kupovinu obavljate kod pouzdanih prodavaca.

Namirnice za ostavu
Namirnice koje sigurno nećete kupovati baš svake nedelje, a koje bi uvek trebalo da imate u ostavi su: ulje, puter, sirće, so, biber, šećer, brašno, testenina, itd. Njihov rok trajanja je duži i samim tim mogu duže da nam stoje u ostavi kao rezerva.

Ako tokom radne nedelje nemate dovoljno vremena za kupovinu namirnica onda bi bilo dobro da organizujete veću kupovinu jednom nedeljno ili pak ukoliko je moguće, jednom mesečno.

Ukoliko vam je ovaj tekst pomogao da svoje vreme u nabavci smanjite na minumum, ali i da kupovinu obavite na funkcionalniji način nego ranije – podelite ga sa prijateljima. Ako i vi imate neke savete za nas – pišite nam! 🙂

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam