Saveti za pečenje torti i kolača

Za pravljenje ukusnih torti i kolača nije potrebno da budete profesionalac. Ali preduslov su svakako osnovna znanja i veštine, kao i posedovanje svih sastojaka, opreme i pribora jer – bez alata nema ni zanata. Svima se nekad desilo da torta ili kolač ne uspe zbog samo jednog pogrešnog koraka. Uz pomoć naših saveta i malih trikova oduševićete sve ukućane savršeno pripremljenim poslasticama, a grešaka neće biti.

Nemojte biti brzopleti
Pre nego što započnete pečenje kolača pažljivo pročitajte recept barem dva puta kako biste bili sigurni da imate sve potrebne sastojke i da se upoznate sa svim koracima pre pripreme. Ako se žurite lako možete preskočiti neke sitnice koje su možda bitne za uspeh vašeg kolača. Pažljivo proučite recept, pa ako se predviđa kuvanje krema, pudinga, sirupa ili fila koje bi posle trebalo čekati da se ohlade, pripremite prvo njih.
Pripremite na vreme kalup za pečenje
Kalup za pečenje pripremite pre nego što započnete s miksanjem sastojaka. Dno kalupa, a po potrebi i stranice obložite papirom za pečenje. Ukoliko nemate papir za pečenje onda kalup svakako namastite margarinom i pospite s malo brašna.
Mali kalupi za kolače umeju da zadaju muke pri vađenju kolača iz njih. Da do toga ne bi došlo, najbolje je da ih obložite kesama za zamrzivač. Takođe, da bi kolač lakše izašao iz kalupa, okrenite ga tako da gornji deo postavite na tanjir, a kalup prekrijte vlažnom krpom. Isto tako, kada kalupom uzimate oblike, obavezno ih povremeno uronite u brašno kako biste izbegli lepljenje testa sa unutrašnje strane kalupa.
Grudvice u filu
Fil ili testo imaće grudvice ako sastojci nisu podjednake temperature. Grudvice pokušajte da “razbijete” tako što ćete fil zagrevati na vodenoj pari i mešati električnim mikserom. A da do ovoga ne bi došlo, naš savet je da sve sastojke izvadite pola sata pre pripreme kako bi svi bili jednake temperature pri pravljenju.
Smesu, dobro uvijeno u providnu foliju, ostaviti u frižideru nekih pola sata. Na ovaj način će se masnoća stegnuti i smesa za kolače neće biti lepljiva.
Nemojte otvarati vrata rerne
Suzdržite svoju znatiželju i izbegavajte otvaranje vrata tokom pečenja kolača kako biskvit ne bi splasnuo. Ali, pazite i da vam biskvit ne zagori. Imajte na umu da je vreme pečenja u receptima samo orijentaciono. Svaka rerna i jačina grejača je različita, te treba pripaziti i redovno obilaziti svoj kolač makar kada ga pravite prvi put.
Test čačkalicom
Otprilike 10 minuta pre nego što je isteklo vreme koje je navedeno za pečenje kolača u receptu, čačkalicu zabodite u testo/biskvit – ukoliko na čačkalici ostanu suve mrvice vaš kolač je pečen.
Pre vađenja kolača iz kalupa ostavite ga da malo odstoji i ohladi se. On će se hlađenjem malo skupiti, te će ostati mali međuprostor između i lakše će se odvojiti.
Serviranje
Nekada je zaista teško čekati da se kolač ohladi dok svi ukućani znatiželjno gledaju u njega. Ali ipak se isplati da se suzdržite i sačekate kako bi se lepo sekao. Svež ili vruć domaći kolač najbolje je seći zagrejanim nožem. Ukoliko je fil kremast, pomoći će i da nož svaki put umočite u šolju sa vrućom vodom. Ukoliko volite da dekorišite, igrajte se i dodajte koji detalj na tanjir ili se zabavite sa ukrasima za torte i kolače – neka sva vaša čula uživaju u slatkoj poslastici.

Ne opterećujte se preterano kako će kolači izgledati, važno je da date sve od sebe, ali i da ih napravite sa puno ljubavi – to je tajni sastojak koji svuda radi.
Ukoliko su vam se dopali naši saveti, podelite ih sa vašim prijateljima i pomozite im da i njihovi kolači i torte budu savršeno napravljeni uz ove savete. Ako se setite još nekih malih tirkova podelite ih sa nama na našem sajtu. 🙂

 

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam