Sok od zove

Dobri, stari miris i ukus koji sve vraća u detinjstvo – zova. Još odvajkada zova se smatrala svetim drvetom, pravim čudom prirode koje se koristilo kao lek koji doprinosi dugovečnosti i prečišćavanju krvi. Ona u sebi krije brojna lekovita svojstva, koja su čak dokazana i istraživanjima. Ima protivupalno, antibakterijsko, dijaforetsko i diuretičko dejstvo.

Izuzetno je bogata vitaminima A, B i C,  brojnim mineralima, kao i selenom. Zovu je još i najbolji saradnik u očuvanju zdravlja.

Konkretno, zova je dobra za:

– prečišćavanje krvi,
– čišćenje organizma od toksina,
– oslobađanje viška kiseline iz želuca,
– sprečavanje nakupljanja tečnosti u telu,
– snižavanje povišene temperature,
– pomaže u lečenju pluća i problema sa disajnim putevima,
– štiti naš organizam od gripa i prehlade i
– jača kosti.

S druge strane, trebalo bi da budemo pažljivi pri konzumiranju zove i njenog sirupa, jer preterana upotreba može dovesti do smanjenja nivoa kalijuma u krvi.

Za pravljenje sirupa je bitno brati cvetove tokom cvetanja i u toku sunčanog dana jer je tada najveća koncentracija polena u cvetu. Pazite gde je berete, zagađena mesta, kanali i mesta kraj glavnog puta nikako nisu dobra opcija. Potrudite se i pronađite nezaprljani grm ove mirisne i lekovite lepotice ili je pak potražite na obližnjoj pijaci kod svog omiljenog prodavca u kog imate poverenja.

Kako se tačno pravi sirup?

Svaka kuća ima svoj proveren recept koji se prenosio sa kolena na koleno. Neka baza, najosnovniji recept jeste: na 30 cvetova zove ide 3 l vode, 40 g limuntusa, 3 cela limuna i 3 kg šećera.
Možete ga pripremiti po svom ukusu, nema posebnih pravila kojih bi se trebalo pridržavati. Ukoliko želite zdraviju varijantu, šećer uvek možete zameniti medom.

Nakon prikupljenih sastojaka, cvetove zove stavite u veću šerpu ili lonac, okrenute ka dole. Prelijte ih vodom, poklopite i ostavite da odstoji od 8 do 12 sati.

Procedite kroz gustu cediljku ili gazu, pa dodajte šećer i limuntus. Sve što je dalje potrebno jeste da mešate dok se šećer ne istopi.

Ovako pripremljen sok/sirup od zove čuvajte u frižideru ili na tamnom mestu, a ukoliko želite da vam sok duže potraje, možete da dodate konzervans ili da ga pasterizujete.

Zasigurno možemo reći da je sirup od zove sastavni deo detinjstva svakog od nas. Na koji način vi pravite sok? Imate li tajne trikove za ovaj osvežavajući napitak?

Podelite ih sa nama! 🙂 

 

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam