Šta je comfort food i zašto nas usrećuje?

Verovatno nam je svima iz američkih filmova i serija poznata ideja o postojanju nečega što tamo zovu comfort food. U prevodu na srpski ovo bi bila hrana koja smiruje i teši, ona hrana u kojoj se uživa jer je kalorična, masna i slasna i najčešće puna ugljenih hidrata. Ona u nama aktivira nostalgiju i topla sećanja na detinjstvo i bezbrižnost. Nju nam je mama spremala dok smo bili mali ili nam nudila iz skrivene zalihe da nas uteši. Za ovakvom hranom u odraslom najčešće posežemo u periodima kada smo pod ekstremnim stresom.

Prve asocijacije na ovaj tip hrane su čokolada, sladoled ili pomfrit. Uz to, svaka kultura ima svoja specifična jela koja imaju moć da (makar privremeno) uteše i umire. Pored toga, svaka osoba ima posebne emocije prema određenim specijalitetima, slatkišima ili slanišima.

Na našoj listi se nalazi nekoliko jela od testa koja nas uvek usreće.

Ne znamo za vas, ali mi posebno volimo kiflice. Volimo ih slatke, prelivene čokoladom, dok se tople otapaju u ustima. Volimo i divne slane varijante sa sirom, koje rado jedemo uz jogurt za doručak, užinu ili večeru. A pošto su naša najlepša sećanja (a i najlepši planovi za jesen) uvek vezana za ajvar, zaljubljeni smo i u predivne kiflice sa sirom i ajvarom.

Još jedno jelo koje obožavaju svi na svetu, pa i mi, jeste pica. Volimo da je delimo, ali često uživamo i da nemamo mere i celu je pojedemo sami. Kada je još i sami pripremimo, bude nam slađe!

A ako hoćemo stvarno da se zasladimo, posle pice maštamo o štrudli, i to, naravno, onoj sa makom, kakva je bila čuvena bakina. Na bakinu kuhinju nas sećaju i topli, meki uštipci, koje smo jeli sa belom kafom, a tako radimo i danas.

Konačno, naš večiti favorit i glavna asocijacija na detinjstvo i mir jesu krofne. Možemo ih samo posuti šećerom, namazati ili napuniti džemom ili preliti čokoladom. Ne biramo!

Hrana koja teši nije za svaki dan jer je izrazito kalorična, ali je tu za one specijalne prilike kad želimo da se brzo osetimo bolje. Provereno pomaže!

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam