Šta treba da znate kada pravite voćnu salatu

Objavljeno 19.07.2018. od Mesimo zajedno

Voćna salata je jedna od najzdravijih i najlepših poslastica u kojoj možete uživati, posebno u letnjim mesecima kada želite da pojedete nešto slatko i lagano. Kako biste izbegli to da vam voće teško padne na stomak, morate biti upoznati sa tim kako da ga kombinujete, jer se neko voće sporije, a neko brže vari. To znači da uprkos tome što mislimo da raznovrsnost voćki na tanjiru doprinosi zdravlju kroz unošenje većeg broja vitamina u organizam, i samo kombinovanje određenih tipova voćki može dovesti do problema u varenju. Prvo što treba da znate jeste da voće može biti kiselo, polukiselo i slatko.

 

Da biste uživali u voćnoj salati bez kajanja, potrebno je da se pridržavate sledećih pravila za kombinovanje:

 

  1. Ne mešajte kiselo ili polukiselo voće sa slatkim. Ovo konkretno znači da, primera radi, grejp (kiselo) ne kombinujete sa jabukama, breskvom (polukiselo) ili bananama (slatko). Slobodno možete da kombinujete kiselo i polukiselo voće. Jedna od tipičnih grešaka na našim prostorima jeste da se kombinuju jabuke i banane, pošto su to voćke koje najčešće jedemo i imamo ih u kući, pa ih i koristimo za voćne salate.
  2. Ne kombinujte voće sa povrćem, drugačije se vare i mogu izazvati probleme u stomaku.
  3. Ne kombinujte lubenicu i dinju sa drugim voćem. Dinja i lubenica sastoje se od velike količine vode i zato se vare brže od ostalog voća i mogu izazvati problem sa varenjem ako se mešaju sa njim. Ovo znači da ćete morati da obuzdate želju da sve svoje slatke obroke dodatno zasladite dinjom.

Kako biste znali kojoj grupi pripada vaše omiljeno voće, dajemo vam kratku listu koja uključuje voće koje najčešće konzumiramo:

  1. Kiselo: grejp, limun, ananas, pomorandža, nar, jagoda, kisela jabuka…
  2. Polukiselo: slatka jabuka, breskva, nektarina, borovnica, trešnje, kiselo grožđe, kivi, mango, kruška, kajsija…
  3. Slatko: banane, smokve, slatko grožđe, papaja, suvo voće…

 

Sada kada znate pravila kombinovanja voća, možete napraviti najukusniju voćnu salatu u kojoj ćete uživati i za vreme jela, ali i nakon njega.

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam