Suncokret – radost i život u obliku cveta

Zima još uvek traje i svima nam nedostaje sunce i lepo vreme. Zato smo danas, u nedostatku sunca, napisali tekst inspirisan suncokretom.

Suncokret je biljka koja, prema verovanju, zrači pozitivnom energijom i od davnina je smatran simbolom radosti i života.

Biljka suncokreta ima široku primenu. Od suncokretovog ulja proizvode se margarin, majonez, sveće, plastika, sapuni, kozmetika, farmaceutski proizvodi, boje, lakovi, a seme suncokreta je česta grickalica uz film ili utakmicu.

Zanimljivo je to da se ne okreću svi suncokreti za Suncem, nego samo mladi cvetovi, dok se oni koji dostignu zrelost okreću samo ka istoku. Promenom položaja svog cveta, biljka postaje privlačnija pčelama koje u većoj meri sleću na cvet. Naučnici su otkrili da jedna strana stabljike, u zavisnosti od doba dana, raste brže od druge strane, što uzrokuje da biljka njiše svojim cvetom i okreće se ka Suncu.

Suncokret je izvor vitamina i minerala, sadrži vitamin E, vitamine B6, B1 i B3, mangan, selen, fosfor, magnezijum, bakar, itd. Takođe, bogat je esencijalnim masnim kiselinama.

Zbog svog ukusa i vitamina koje sadrži, seme suncokreta često se koristi u ishrani, naročito u kombinaciji sa drugim semenkama. Predlažemo vam da isprobate integralne lisnate pogačice sa suncokretom, kajzerice sa semenkama ili hleb sa začinima i semenkama.

Da biste ugrejali ove hladne zimske dane, pripremite pogaču u obliku suncokreta, picu u obliku suncokreta ili lisnatu suncokret pogaču.

U Kini i Indiji se smatra korisnim da se na stolu uvek nalazi činija sa suncokretom za grickanje. S obzirom na korisna svojstva semenki suncokreta, ovog običaja se slobodno možete pridržavati i u svojoj kući.

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam