Tajna lisnatog testa

Lisnato testo idealna je podloga za ukusne pite ili druga peciva, od njega se mogu praviti kroasani, pogačice i razne druge poslastice. Mnogi izbegavaju da mese lisnato testo jer se može desiti da im ono ne uspe. Zato vam mi otkrivamo tajne uz koje će vam lisnato testo sigurno uspeti.

Glavni sastojci lisnatog testa su brašno, masnoća, so i voda, a obično je količina brašna i masnoće koja se koristi podjednaka.

Kada se umesi testo, potrebno je da odstoji u frižideru, a zatim se slojevi testa preklapaju i ređaju jedan preko drugog i na taj način se postiže slojevitost. Ovaj postupak je potrebno ponavljati više puta.

Priprema lisnatog testa zahteva dosta vremena pošto se testo mora što više puta preklapati i mesiti jer zbog toga nastaju novi slojevi koji se listaju prilikom pečenja.

Ovako pripremljeno testo se može koristiti za pripremu mnogih slanih i slatkih jela.

Lisnato testo se može kombinovati i sa slanim i sa slatkim sastojcima. Mnogima je omiljena kombinacija lisnatog testa sa sirom, pa se tako mogu pripremiti brojna jela kao što su lisnate pogačice sa sirom, lisnata pita sa sirom i jajima, lisnati trouglići sa fetom ili lisnata pogača sa fetom.

Kombinacije sa lisnatim testom su gotovo neograničene, tako da možete isprobati i lisnatu pogaču sa viršlama, lisnate mini pice ili lisnate pogačice sa čvarcima.

Pripremljeno testo se po potrebi može držati u zamrzivaču.

Lisnato testo pre pečenja ne treba držati na soboj temperaturi da se topi jer će zbog toga samo manje narasti.

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam