Tajne kiselog testa

Objavljeno 27.04.2017. od Mesimo zajedno
Oznake: Mesimo zajedno,

Kada govorimo o tajnama uspešne kuvarice, jedna od nezaobilaznih tema je kako da uspe kiselo testo. Čini se da je u pitanju veoma jednostavna stvar, ali svaka kuvarica će vam reći da ona ima baš pavi recept za uspešno kiselo testo.

Ono što je zajedničko svakom od tih recepata jesu brašno i voda i činjenica da se testo ostavi da naraste, tj. da se podigne. Takođe, prostorija u kojoj se pravi kiselo testo mora biti topla i kuvarica mora biti strpljiva dok se testo ne podigne.  A strpljenje će biti nagrađeno ukusnim pogačama, krofnama, kiflicama, gibanicama, hlebom ili drugim specijalitetima.

Kiselo testo se koristi u proizvodnji hleba tradicionalnim postupkom „kišnjenjem“ ili „kišeljenjem“. Ovo je proces u kom se testo, kada se ostavi na otvorenom vazduhu nekoliko dana „nastani“ divljim bakterijama i mikroskopskim kvascima koji žive u vazduhu. Ovi mikoorganizmi veoma brzo testo pretvaraju u kiselo i činjenica je da hleb koji je ukiseo prirodnim putem ima više vitamina B, ima specifičnu aromu i dugotrajniju svežinu.  Ovakav hleb, napravljen bez kvasca, ljudi koji su netolerantni na gluten mnogo bolje podnose.

Pravi pekarski majstori prilikom pravljenja beskvasnog hleba od kiselog testa nekada ostave testo i pet dana da stoji.

Kada su u pitanju drugi proizvodi, takođe je veoma bitno mesiti testo i ostavljati ga da stoji i to ponavljati u nekoliko etapa. Nekada sve to traje i po nekoliko sati. Ovde je svakako potrebno dodati kvasac i mesiti testo rukama. Nakon toga, ostaviti testo da raste i pokriti ga krpom. Čekati dok se dimenzije testa ne udvostruče.

Nakon toga, sve je spremno za pravljenje krofni, štrudli, kiflica, šta god ko voli.

 

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam