Uštipci-Doručak detinjstva

Objavljeno 19.09.2017. od Mesimo zajedno

Nedeljno  je jutro, iz kuhinje dopire jedan od najlepših mirisa. Da, spremaju se uštipci! Taj miris se ne zaboravlja! Starinski uštipci po bakinom receptu, čini se da možemo reći, pravi su ukus detinjstva.

Ukusno i mekano pecivo, jedno je od omiljenih jela naše kuhinje. Na prvi pogled, reklo bi se da ne postoji jednostavnije jelo za pripremu, ipak, postoji bitna stvar koja utiče na to da uštipci zaista budu neodoljivi. Tajna uštipaka je u tome što testo treba da bude mekše od testa za hleb. Naravno, pravi kvasac je ključan jer testo mora da naraste. Kada naraste, potrebno je da se izmesi, i majstori ušipaka kažu da ovaj postupak treba ponoviti ukupno tri puta!

Koliko su uštipci zastupljeni u našoj kuhinji, govori i činjenica da svako smatra da ima pravi recept za njih. I složićete se, ne postoje dve osobe čiji uštipci imaju isti ukus i oblik! Ipak, većina se slaže da testo treba da naraste i da bude mekano, i da je tek takvo testo spremno za prženje u dubokom ulju!

Ako ste sami pekli uštipke onda znate da je ovo savršen doručak kome će se obradovati cela porodica. Da bi doručak bio poslužen na vreme, potrebno je da počne da se priprema mnogo ranije, pre nego što svi ustanu. I tek tada, kada testo dobro naraste i odstoji, spremno je za finalni čin-prženje. Idealno bi bilo da ukućane počne da budi zvuk cvrčanja ulja i miris uštipaka koji se peku.

Potrebno je da se uštipci  prže dok dobro ne porumene sa obe strane, a onda su spremni da budu posluženi. U zavisnosti od toga da li više volite slani ili slatki doručak, uštipke možete jesti uz kajmak, paradajz, ajvar, a naravno i uz džem, šećer, krem. Po vašoj volji i prema vašem ukusu.

Recepte za savršene uštipke možete pronaći na sledećem linku

Prijatno!

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam