Vreme je za jesenju hranu!

Objavljeno 23.10.2018. od Mesimo zajedno

 

Često se dešava da se tokom smene godišnjih doba osećamo iscrpljeno i malaksalo, pa je posebno važno obratiti pažnju na izbor namirnica koje koristimo u ishrani kako bismo se što uspešnije izborili sa ovim simptomima i podigli nivo energije.

 

Jesenji period se verovatno najteže podnosi jer tada dani postaju kraći, sunca je sve manje, a temperature opadaju. Zato je potrebno prilagoditi ishranu i koristiti namirnice koje jačaju imunitet i pripremaju organizam za zimu.

 

 

  • Pečurke

Pečurke imaju antioksidantno, antivirusno i antibakterijsko dejstvo, pa su zbog toga idealne za jesenji period kada je imunitet slabiji i svi smo skloniji prehladama. Sadrže biljne proteine, gvožđe, cink, vlakna, vitamine i minerale. Pored toga, sadrže i selen koji je jedan od stubova zdrave ishrane, a nema ga u većini voća i povrća. Pečurke snižavaju krvni pritisak, nivo šećera i holesterola, štite srce, nervni sistem, jetru i bubrege. Takođe predstavljaju dobru zamenu za meso pošto sadrže dosta gvožđa. Jesen je pravo vreme da isprobate pitu sa zeljem i šitaki pečurkama.

  • Kupus

Kupus je veoma bogat vitaminima C, K, U, E, vitaminima B kompleksa, kao i brojnim mineralima i biljnim vlaknima. Preporučuje se dijabetičarima i gojaznim osobama. Može se konzumirati u različitim oblicima, a u jesenjem i zimskom periodu, kiseli kupus predstavlja pravi izvor zdravljaKupusčići mogu biti idealan jesenji doručak ili večera.

  • Bundeva

Ako vas muče alergije, bundeva je odlična namirnica za borbu protiv njih. Bogata je vitaminima C i A koji jačaju imunološki sistem, a sadrži i beta-karoten. Takođe, ona blokira nastanak slobodnih radikala i time štiti DNK ćelije od prevremenog starenja i mutacije, a posebno se preporučuje ljudima sa bolestima želuca i creva. Od nje se mogu praviti i slana i slatka jela te je idealna za kombinovanje i eksperimentisanje. Isprobajte pomalo neobičnu, ali ukusnu slatku proju sa bundevom.

  • Jabuke

Iako ih ima tokom cele godine, preporučuje se da jabuke obavezno uvrstite u ishranu tokom jeseni zato što su odličan izvor vitamina C koji pomaže u jačanju imuniteta i borbi sa prehladama. Jedna jabuka srednje veličine sadrži 14% preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Jabuke su sjajan izbor za doručak jer pokreću i ubrzavaju metabolizam. Verovatno jedna od prvih asocijacija na ovo voće jeste štrudla sa jabukama.

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam