Začini koje možete gajiti u kući ili u dvorištu

Ako ste ljubitelj  svežih začina u svojoj hrani, možete uvek da ih imate pri ruci ukoliko ih uzgajate sami, bilo da imate dvorište ili da živite u manjem stanu. Postoji iznenađujući broj začinskih biljaka koji može da uspeva poput kućne biljke, a pored toga izgleda i veoma dekorativno. Sve što je potrebno je svetlost, dobar odabir i avanturistički duh.

Početak
Iako zvuči neverovatno, gajenje začinskog bilja nadohvat ruke zapravo je vrlo jednostavno. Potrebne su vam male saksije i njihovo postolje, zemlja, humus i malo dobre volje. Odaberite mesto koje ima dovoljno svetla, na primer osunčan prozor ili terasu. Bitno je da im obezbedite dovoljno svetlosti, naročito mladim izdancima, no nemojte ih nikako dugo izlagati direktnim sunčevim zracima, jer to ovim biljkama generalno ne prija. 

Saksija i zemlja
Skoro svaka posuda koja je najmanje 12 cm u prečniku može da se koristi za uzgajanje začinskih biljaka dokle god ima rupe za drenažu. Što se tiče zemlje, gledajte da kupite onu koja u svom sastavu ima perlit ili vermikulit koji pomažu da zemlja bude rastresita i vazdušasta.

Sadnja
Ako planirate da biljke uzgajate iz semena, pratite uputstva koja su zapisana na kesicama kod proizvođača. Vodite računa da uvek imate čiste posude, kako se oboljenja ne bi prenosila među biljkama. Posledica loše nege je požutelo lišće i sušenje delova biljaka. Uvek dobro provetrite prostoriju i dovoljno zalivajte biljke i vodite računa da zemlja ne bude prenatopljena vodom i da ne truli.

Koje sve začine možemo uzgajati?
Začini koji će vas oduševiti i izgledom, ukusom, ali i mirisom su svakako:
1. nana – koristi se u mnogim jelima od povrća i mesa, kao i za pravljenje sokova, koktela, sladoleda i voćnih salata;
2. ruzmarin – u svim mediteranskim zemljama ruzmarin je zanimljiv dodatak jelima, a pored ove upotrebe on će vašu prostoriju omamiti svojim mirisom;
3. majčina dušica – osim što je možete dodavati u jela, njena antivirusna i antibakterijska svojstva su odličan izbor za čaj;
4. origano – za paste, pice, lazanje, salate, on je jedan od najomiljenijih začina mnogih gurmana;
5. bosiljak – još jedna začinska biljka čiji miris će osvežiti vašu prostoriju, ali ga možete dodati i u jela sa paradajzom, patlidžanom, krompirom ili karfiolom;
6. peršun – fantastično uspeva unutra, a i jedan je od najčešćih začina svake kuhinje i
7. mirođija – aromatična biljka koja ide i uz salate i uz čorbasta jela.

Ove začinske biljke će savršeno začiniti vaše kulinarske majstorije. Pronađite im dobar kutak i uživaćete u njihovom uzgajanju, ali i plodovima svoje kreativnosti.
Da li već uzgajate neke začinske biljke u svom domu, a ovaj tekst vas je inspirisao da zasadite još neke? Podelite ga sa vašim prijateljima i dajte im ideju kako da unesu u svoj dom sveže i domaće začine. 🙂 

 

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam