Jagoda srce pogača

Objavljeno 09.11.2015. od Dijana Ademovic

Sastojci

  • 600 g brašna,
  • 1 kašičica soli,
  • 1,5 kasika šećera,
  • 1/2 kocke kvasca,
  • 1 kafena šoljica ulja,
  • 2 kašike kisele pavlake,
  • oko 300 ml mleka,
  • 1 jaje,
  • džem od jagode,
  • 1 jaje za premaz,
  • semenke

Opis

60'
30'
0
5
  • Brašno prosejati, pa pomešati sa suvim sastojcima. Dodati ulje i kiselu pavlaku, pa toplim mlekom umesiti elastično testo. Ostavit na toplom da se udvostruči. Potom testo istresti na radnu površinu i podeliti na dve lopte. Prvu razvući oklagijom u koru i staviti je u pleh u vidu srca koji smo oblozili pek-papirom. Bogato nadenuti džemom od jagoda.
  • Drugu loptu rasući, a zatim nožem napraviti zareze na četiri strane, otprilike 9-10. Sad uzimati testo i provlačiti petlje, kao pri pletenju.
  • Postaviti pletenu koru preko nadeva, prstima ušuškati koru i ostavit da odmara dok se pećnica greje. Pred samo pečenje, premazati pogaču umućenim jajetom i posuti semenjem. Peći je dok ne dobije lepu, zlatnu boju.

Bonus saveti

Pogaču pre sečenja ohladiti da džem ne bi iscureo.

Povezano

Komentari

UKRASNA POGAČA
Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam