Jagoda srce pogača

Objavljeno 09.11.2015. od Dijana Ademovic

Sastojci

  • 600 g brašna,
  • 1 kašičica soli,
  • 1,5 kasika šećera,
  • 1/2 kocke kvasca,
  • 1 kafena šoljica ulja,
  • 2 kašike kisele pavlake,
  • oko 300 ml mleka,
  • 1 jaje,
  • džem od jagode,
  • 1 jaje za premaz,
  • semenke

Opis

60'
30'
0
5
  • Brašno prosejati, pa pomešati sa suvim sastojcima. Dodati ulje i kiselu pavlaku, pa toplim mlekom umesiti elastično testo. Ostavit na toplom da se udvostruči. Potom testo istresti na radnu površinu i podeliti na dve lopte. Prvu razvući oklagijom u koru i staviti je u pleh u vidu srca koji smo oblozili pek-papirom. Bogato nadenuti džemom od jagoda.
  • Drugu loptu rasući, a zatim nožem napraviti zareze na četiri strane, otprilike 9-10. Sad uzimati testo i provlačiti petlje, kao pri pletenju.
  • Postaviti pletenu koru preko nadeva, prstima ušuškati koru i ostavit da odmara dok se pećnica greje. Pred samo pečenje, premazati pogaču umućenim jajetom i posuti semenjem. Peći je dok ne dobije lepu, zlatnu boju.

Bonus saveti

Pogaču pre sečenja ohladiti da džem ne bi iscureo.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam