Lisnata pogača

Sastojci

  •  ½ kockice kvasca
  • 250 ml mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice morske soli
  • 500 g brašna
  •  ½ margarina
  • kim, mak

Opis

80'
40'
0
5
  • U dublju posudu staviti izmrvljen kvasac, šećer i mleko i pustiti da se kvasac otopi i fermentiše.
  • Dodati brašno, morsku so i mikserom, nastavci za testo, zamesiti testo. Ako je testo lepljivo dodati još malo brašna jer testo mora da se odvaja od posude i da se formira u obliku lopte.
  • Ostaviti na toplom mestu pokriveno testo da se duplira.
  • Izvaditi uskislo testo na radnu površinu i razvući ga u pravougaonik. Namazati trećinom margarina i preklopiti kao pismo.
  • Testo razviti i ponoviti postupak premazivanja i sklapanja. Ovo uraditi još jednom, znači tri puta.
  • Testo razvući oklagijom i urolati. Iseći rolat na 4 pravougaonika i 4 puža.
  • Uzeti dublju šerpu i obložiti je papirom za pečenje i složite testo.
  • Od ostatka testa formirati sredinu pogače tako što upletete testo. Okolo složite naizmenično puževe i trouglove.
  • Ostaviti pogaču na toplom mestu negde oko sat vremena da se duplira.
  • Pogaču namazati mlekom i sredinu posuti makom a puževe susamom.
  • Zagrejati rernu na 200 C stepeni i staviti pogaču da se peče. Kada porumeni smanjiti temperaturu na 180 C stepeni i peći još malo, sve ukupno oko 40 minuta.
  • Pečena pogača treba da bude lagana da se odvoji od papira.
  • Izvaditi je iz rerne, namazati vodom, pokriti i ostaviti da se prohladi.
  • Pogaču izlomiti i poslužiti.
  • Prijatno!

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam