Magična čokoladna pogača

Objavljeno 09.11.2015. od Dijana Ademovic

Sastojci

  • 800 g brašna,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 kašika meda,
  • 1 kocka kvasca,
  • 2 kašike kisele pavlake,
  • 400 ml mleka,
  • 1 šoljica ulja,
  • 1 jaje+1 jaje za premaz
  • Za nadev
  • 200 g čokolade,
  • 200 ml slatke pavlake,
  • 100 g mlevene plazme

Opis

60'
35'
0
5
  • Prosejati brašno, pa na uobičajen način umesiti glatko testo i ostaviti da raste. Za nadev dovesti slatku pavlaku do vrenja, pa preliti Menaž čokoladu i mešati da se otopi, da masa bude glatka.
  • Nadošlo testo istresti na radnu površinu. Odvojiti veću loptu, pa razući koru i staviti u pleh obložen pek papirom. Bogato nafilovati nadevom, ali ostaviti prazno oko 1 cm od ivice. Posuti mlevenim plazma keksom.Sad ivice testa naborati, da nadev ne bi iscureo.
  • Od ostalog dela testa oblikovati ukrase. Za cvetiće čašom izvaditi dvanaest krugova, poređati po tri, dva pomastiti, treći ne, pa oblikovati cvetove. Štapićem utisnuti zareze. Poređati po pogači.
  • Za listiće izvaditi čašom šest krugova, pomastiti dva, treći ne, pa preseći na pola. Spojiti krajeve, pa štapićem malo popraviti nabore. Listiće rasporediti između cvetova.
  • Za srednji deo pogače odvojiti tri lopte, pa razući korice. Dve premazati čokoladnim nadevom, treću ne, i poređati jednu na drugu i pritisnuti blago dlanom.Iseći na osam latica.Uzimati po dve latice i okretati u suprotnim pravcima, dvaput, a krajeve podavi. Formirati cvetić.
  • Postaviti filovani cvetić u sredinu, ostale cvetiće i latice rasporediti, popraviti, raspored, nabore...i ostaviti da odmori, dok se pećnica ne ugreje. Premazati umućenim jajetom i peći dok fino ne porumeni.

Bonus saveti

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam