Panceroti pogača

Objavljeno 11.04.2018. od Dijana Ademovic

Sastojci

  • 600 g brašna
  • 1 kocka kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 250-300 ml jogurta
  • 1 jaje
  • nadev
  • 100-150 g ćureće šunkarice
  • nekoliko kašika kečapa
  • nekoliko kašika sitnog sira
  • malo origana
  • malo svežeg vlašca
  • malo susama i ćurikota

Opis

45'
20'
0
0
  • Prosejati brašno,pomešati ga sa suvim sastojcima, sipati ulje, pa dodajući pomalo smlačen jogurt, umesiti elastično testo. Ostaviti ga da odmara, a za to vreme spremiti namirnice za nadev. Nadošlo testo podeliti na pet delova. Četiri bi trebalo da budu približno iste veličine. Rasklagijati u koricu te četiri lopte, naneti kečap, ćureću šunkaricu, malo sitnog sira, ili po izboru, posuti suvog origana i svežeg vlašca.
  • Sad preklopiti svaku koricu da se dobiju panceroti. Krajeve dobro pritisnuti prstima.
  • Tepsiju obložiti pek-papirom, a onda slagati pancerote tako da jedan kraj naleže na drugi, kao na slici...
  • Peti deo testa podeliti na dva dela, napraviti dve vrpce koje se upletu. Gledati da budu dovoljno duge da bi obavili celu pogaču...
  • Postaviti pletenicu oko pogače i blago je utisnuti u testo.
  • Ostaviti pogaču da odmori. Pre pečenja je premazati umućenim jajetom i dva pancerotija posuti susamom, a dva ćurikotom. Pletenicu ukrasiti sa obe vrste semenja. Peći pogaču da lepo porumeni i poslužiti je toplu. Naravno, lepa je i hladna...

Bonus saveti

Crno seme kojim sam posula pogaču negde zovu crni susam, crni kim, negde ćorikot... u mom kraju ga zovu ćurikot, pa sam i tako napisala...

Povezano

Komentari

UKRASNA POGAČA
Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam