Pogača „Iznenađenje“

Sastojci

  • 600 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • 1 kocka kvasca
  • 1 jaje
  • 1 šoljica maslinovog ulja
  • 2 kašike kiselog mleka
  • 300 ml tople vode
  • 6 viršli
  • 200 g trapista ili kačkavalja
  • 1 jae za premaz
  • seme po izboru za posip

Opis

45'
30'
0
0
  • Prosejati brašno, dodati so, šećer i kvasac, pa promešati. Jaje umutiti viljuškom, pa ga sipati u brašno zajedno sa uljem i kiselim mlekom. Dodajući postupno toplu vodu umesiti srednje tvrdo testo. Ostaviti ga da naraste, a potom ga podeliti na dve lopte.
  • Oklagijom razvući što tanju koru i prebaciti je na pleh obložen pek papirom. Na sredinu staviti komad topljivog sira, po izboru. Najbolje bi bilo da bude isečen u obliku kruga .
  • Testo prekriti trakama pek papira, do sira.
  • Rasući i drugu koru, neka bude ista kao prva. Staviti je preko sira. Viršle iseći na komadiće, treba da se dobije 24 komada. Poslagati 12 komada na gornju koru. Iseći koru između viršli sve do ruba sira.
  • Šire krajeve preklopiti preko viršle, a zatim zamotati sve do sira.Tako uraditi sa svim delovima. Kad završite sa motanjem viršli sa gornje kore, ukloniti pek papir sa prve kore.
  • Sad poslagati preostalih 12 komada viršli na donju koru i ponoviti postupak rolanja.
  • Ostaviti pogaču da odmori. Pred pečenje je premazati umućenim jajetom i posuti semenjem susama i ćurikota, ili po želji...
  • Peći pogaču da fino porumeni. Poslužiti je toplu, otseći poklopćić sa sirom. Otkidati "latice" i umakati u otopljeni sir.

Bonus saveti

Iznenađenje pri svakom zalogaju...

Povezano

Komentari

UKRASNA POGAČA
Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam