Punjena venac pogača

Objavljeno 03.11.2015. od Dijana Ademovic

Sastojci

  • Za testo:
  • 600 g belog brašna
  • 100 g kukuruznog brašna
  • 100 g crnog brašna
  • 100 g crnog brašna
  • 2 kašičice soli
  • 1 kasika secera
  • 1 kocka kvasca
  • 2 jajeta
  • 1 solja otopljenog putera
  • 1 velika solja jogurta
  • oko 200-250 ml tople vode
  • Za punjenje:
  • 400-450 g sira
  • 1-2 jajeta
  • Za premaz:
  • 1 jaje
  • Za posipanje:
  • semenje po izboru

Opis

60'
35'
0
5
  • Prosejati i pomešati u posudi sve tri vrste brašna. Dodati sve suve sastojke, kvasac, a jogurt smlačiti i umesiti mekše testo, ako je potrebno, dodati tople vode, tu zaista ne mogu da dam meru, jer ja dodajem malo po malo, dok testo ne postane gipko... Ostaviti ga na toplom da naraste. Podeliti testo na tri lopte, dve manje, jednu veću.
  • Manje loptice rasuci na veličinu tanjrića i jednu premazati otopljenim margarinom. Razvući još malo.
  • Staviti u pleh pek-papir i na sredinu činijicu sa dnom okrenutim nagore. Preko činijice stavimo koru od dve manje korice i nožem izrežemo na osam touglova. U svakom napravimo po zarez.
  • Veću loptu razvučemo u koru koju premažemo nadevom od sira i jaja. Zarolamo.
  • Punjenu rolnu postavimo oko činijice, a zatim vrhove trouglova provlačimo kroz zareze i formiramo pletenice. Vrhove slobodno povlačimo preko rolne od sira i savijamo ispod venca.
  • Venac ostavimo na toplom da odmara, premažemo umućenim jajetom i pospemo semenjem po želji. Pogaču peći da fino porumeni, ostavimo na par minuta u isključenoj pećnici, potom je izvadimo, prekrijemo krpom i ostavimo da se polako hladi.

Povezano

Komentari

UKRASNA POGAČA
Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam