Slatka pletenica sa šest vitica

Sastojci

  • 500 g brašna
  • 100 g integralnog brašna
  • 1 kocka kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 šoljica maslinovog ulja
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 1 jaje
  • oko 300 ml toplog mleka
  • Za punjenje
  • nekoliko kašika džema
  • 100 g grubo mlevenih oraha
  • 100 g suvog grožđa
  • malo ruma za potapanje grožđica
  • 1 jaje za premaz
  • malo šećera u prahu za posipanje

Opis

50'
30'
0
0
  • Prosejati brašno i izmešati ga sa integralnim,kao i solju,šećerima i kvascem.Sipati jaje umućeno viljuškom,ulje,kiselu pavlaku i podlivajući toplim mlekom umesiti elastično testo.Ostaviti ga da se udvostruči.Od ove mere mogu da se dobiju dve pletenice,lakše je i za rukovanje ako se podeli na dva dela... Nadošlo testo razvući oklagijom i podeliti ga na šest traka.Dve trake filovati džemom,dve orasima a dve grožđicama prethodno potopljenim u rum. Potom svaku traku ponovo skupiti u loptu.Od svake lopte oblikovati vitice pletenice,neka budu približno iste dužine. Poređati ih-sa džemom-sa orasima-sa suvim grožđem-džem,orasi-suvo grožđe-šest vitica.Raspored nadeva je po vašoj želji,nije bitno šta je prvi nadev... Spojiti ih na vrhu.Odvojiti h po dve,Spoljašnju desnu vrpcu prebaciti preko spoja svih šest traka ulevo,prema gore.,isto uraditi i sa spoljašnjom levom trakom.Unutrašnje,donje, četiri vrpce malo razmaknite na levu i desnu stranu,po dve. Desnu gornju vrpcu prebaciti na levu unutrašnju stranu donjih vrpci,potom levu spoljašnju vrpcu prebaciti na gore da se dobije desna gornja vrpca. Leva gornja vrpca se sad prebacuje sa unutrašnje strane donjih desnih vrpci,Desna spoljašnja vrpca se prebacuje gore da se dobije leva gornja vrpca...Tako voditi vrpce do samog kraja pletenice,.Krajeve još malo uplesti i podviti pod pletenicu.Malo rukama stisnuti krajeve da se ne odvajaju i blago protresti pletenicu,da se sve vitice lepo spoje i ne ostanu rupe. Ostaviti je da odmori,pećnicu ugrejati,pa pletenicu premazati umućenim jajetom.Posuti je grubo seckanim orasima i peći da fino porumeni.Toplu pletenicu posuti šećerom u prahu.

Bonus saveti

Deo testa u kojem je džem je malo više lepljiv,pa postoji mogućnost da puca prilikom rukovanja,da bi to izbegli,treba ga više posuti brašnom.

Povezano

Komentari

UKRASNA POGAČA
Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam