Hleb pečen na lovorovom listu
Opis
HLEB
Rimljani su naučili Slovene kako da prave hleb sa kvascem. Bog Radgost sa dve glave, drži u ruci posudu soli i hleba.Jednom glavom dočekuje i brine o gostu a drugom glavom brine o domaćinu, odnosno gleda u domaćina.
Pečenje hleba na lovorovom listu.
Hleb koji se priprema za lovorom, mediteranskim začinom koji mu daju specifičnu aromu.
Potrebno je:
1kg brašna,
1kašika masti
2 kašičice soli,
pola kašičice šećera,
40g svežeg kvasca i
600ml mlake vode.
Priprema:
Kvasac izmrviti, dodati malo šećera, brašna i mlaku vodu, pa ostaviti desetak minuta na toplom mestu da nadođe.
Kad je narastao dodati ga u brašno, smesi dodati so, mast i umesiti glatko testo.
Ostaviti testo da raste, kad naraste premesite ga, oblikuje u željeni oblik i stavite u tepsiju. Tepsiju predhodno obložite po dnu lovorovim listom Ostavite još malo da naraste pre pečenja, zarežite nožem na par mesta i malo poprskajte vodom
U zagrejanoj rerni peći deset minuta na 220 stepeni pa smanjiti temperaturu na 180 i peći još oko trideset minuta, odnosno dok hleb ne bude pečen a to zavisi od Vaše rerne. Pečeni hleb dobro prekrijete krpom i ne uklanjate lovorov list kako bi zadržao svoj miris.
Komentari