Hleb pečen na lovorovom listu

Objavljeno 10.08.2022. od Verica Poznanovic

Opis

HLEB Rimljani su naučili Slovene kako da prave hleb sa kvascem. Bog Radgost sa dve glave, drži u ruci posudu soli i hleba.Jednom glavom dočekuje i brine o gostu a drugom glavom brine o domaćinu, odnosno gleda u domaćina. Pečenje hleba na lovorovom listu. Hleb koji se priprema za lovorom, mediteranskim začinom koji mu daju specifičnu aromu. Potrebno je: 1kg brašna, 1kašika masti 2 kašičice soli, pola kašičice šećera, 40g svežeg kvasca i 600ml mlake vode. Priprema: Kvasac izmrviti, dodati malo šećera, brašna i mlaku vodu, pa ostaviti desetak minuta na toplom mestu da nadođe. Kad je narastao dodati ga u brašno, smesi dodati so, mast i umesiti glatko testo. Ostaviti testo da raste, kad naraste premesite ga, oblikuje u željeni oblik i stavite u tepsiju. Tepsiju predhodno obložite po dnu lovorovim listom Ostavite još malo da naraste pre pečenja, zarežite nožem na par mesta i malo poprskajte vodom U zagrejanoj rerni peći deset minuta na 220 stepeni pa smanjiti temperaturu na 180 i peći još oko trideset minuta, odnosno dok hleb ne bude pečen a to zavisi od Vaše rerne. Pečeni hleb dobro prekrijete krpom i ne uklanjate lovorov list kako bi zadržao svoj miris.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam