Kiseli beli luk

Objavljeno 28.07.2022. od Verica Poznanovic

Opis

Potrebno je: : 500 g očišćenog belog luka, 1 l vode, 1 puna kašika soli, 1 kašičica šećera, 250 do 300 ml sirćeta, zrna bibera i lovorov list. Priprema: Luk očistiti, oprati i naređati u oprane i sterilisane tegle. Dok luk čistite staviti 1 l vode, so, šećer, biber u zrnu da se kuva dok se šećer i so ne otope. Kad ste naređali beli luk u teglice,dodajte lovor i biber u zrnu, možete i ruzmarin, mirođiju....) naliti 2/3 teglice sa provrelom vodom a ostatak dopuniti sa sirćetom, zatvoriti teglice, prevrnuti naopako, zaviti u nešto što će držati toplo i ostaviti da se ohlade na sobnoj temperaturi. Za kraj, jedna turska legenda ima objašnjenje zašto beli i crni luk imaju tako snažan miris: Kada je đavo, šejtan, izbačen iz raja, na mestu na kome je njegovo desno stopalo dodirnulo zemlju iznikao je crni luk a gde je dodirnuo levim stopalom, beli luk.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam