Pita sa šljivama

Objavljeno 07.09.2022. od Verica Poznanovic

Opis

Na samoj granici Republike Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, na ušću dveju reka, Une i desne pritoke Unac, nalazi se mesto Martin Brod. To se ne može rečima opisati to se mora doživeti. Na jednom mestu toliko šljiva, stablo do stabla. Samo da prođete kroz sele i sa svakoga stabla uberete po jednu šljivu, preješćete se ( ja kažem da ubrati voće čije se grane od roda spuštaju do zemlje nije krađa), onda krenemo prema kanjonu reke Uvac i najedemo se kupina. Meštani su nam rekli da pazimo na zmije, ali srećom nismo ni jednu sreli. Mi smo tu kao domaći svi nas uglavnom poznaju. Onda naiđemo na kruške popadale pored stabla, jabuke, medveđe stope. Nisam odolela da se slikam pored šljive, ja volim ovu vrstu šljiva one su male, ali jako slatke. Ovo imanje je odavno napušteno, šljive su popadale pored stabla, ja sam nabrala jedno kilogram šljiva i ponela ih kući. Od tih šljiva sam napravila pitu sa šljivama i prelila je likerom od Drenjaka, tako kaže naša Zora. Na poklon sam dobila liker od drenjaka od Zore. Pita sa šljivama Potrebno je: Univerzalno testo za pitu 1kg brašna, 1/2l vode (zimi se testo mesi mlakom a leti hladnom vodom) i so. Za premazivanje: 2 kašike masti. Za filovanje je potrebno 1 kg šljiva i 8 kašika šećera, sve dobro izmešati Za prelivanje čašica likera od drenjaka, drenjina. Testo : Brašno posoliti, lagano sipati vodu neprestano mešajući da se dobije meko testo.Mora dobro da se izradi.Podeliti na 4 dela pa svaki deo dobro izraditi na dasci posutoj brašnom. Rukom rastanjiti delove testa u prst debele lepinjice, svaku malo premazati uljem ili masti pa ih prekrijte krpom i ostaviti u toploj prostoriji da odstoje trideset minuta.. Odstojale lepinjice se rastrežu rukom i prstima razvuku na krajevima da se dobije veći krug a onda se razvlače na stolnjaku.Krajeve lagano odcepiti i napraviti 5-tu lepinjicu.Testo se poprska toplim uljem ili masti, rasporediti po testu oko 250 grama šljiva i koristeći stolnjak urolajte pitu .Podmazati okruglu tepsiju i urolati pitu, i tako redom dok se sve ne potroši. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.Pečena pita se ostavi da se ohladi i ko voli može da je pospe šećerom u prahu.Ja sam pitun prelila i čašiom likera od drenjaka(drenjina), meni se jako dopada kako oni izgovaraju drenjci.

Povezano

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam