Pogača
Opis
1kg brašna,
1 kašičica šećera, plus 1 kašika šećera ,
1 kockica svežeg kvasca,
3 dl vode pomešane sa 2 kašike meda
1 dl vina,
puna šaka čokoladnih dugmadi
2 kašičice mlevene kafe,
3 kesice vanilin šećera i
100ml ulja.
Priprema:
U mlaku vodu dodamo malo šećera, kvasac i malo brašna.Ostaviti na toplom da nadođe oko 10 minuta.
Kad se kvasac digne, dodamo ulje, vodu sa medom, so, šećer, kafu, vino,čokoladnu dugmad, vanilin šećer i na kraju brašno . Smesu zamesimo tako da ne bude pretvrda. Ostavimo oko sat vremena na toplom da testo naraste. Kada naraste izručimo ga na ravnu površinu posutu brašnom i rastanjimo oklagijom na debljinu prsta. Čašom vadimo krugove. Tepsiju okruglu obložimo papirom za pečenje i ređamo krugove prvi, drugi zahvata jednu trećinu prvog i zako dok ne popunimo celu tepsiju. Ostavimo pogaču da još malo rasre. Rernu zagrejemo na 200 stepeni i pečemo pogaču dok lepo ne porumeni. Pečenu pogaču izvadimo iz rerne i poprskamo sa malo vode, prekrijemo je krpom da omekša. Kada se malo prohladi pospemo je ko voli šećerom u prahu.
Komentari