Slavski kolač
Opis
Potrebni sastojci:
Za ukrase:
300 g mekog brašna,
100 ml hladne vode,
kašičica soli.
Za testo:
1 kg mekog brašna,
kocka Alfa kvasca,
so,
kašika šećera,
50 ml ulja.
Za premazivanje kolača:
jedno žumance.
Za sjaj kolača:
50 ml vode,
50 g šećera.
Kraljevski šaum:
jedno belance,
100g šećera u prahu,
par kapi limunovog soka.
Priprema ukrasa:
U vodu dodati brašno i so i umesiti tvrdo, gumenkasno testo. Dodavati brašno sve dok se ne postigne dovoljna tvrdoća testa. Oklagijom razvlačiti tanko testo i oblikovati ukrase: ruže, pletenice, pšenicu. Slavski pečat utisnuti u testo i iseći četiri kvadrata. Praviti piliće, grožđe, buriće, pustiti mašti na volju. Najbolje je ukrase napraviti par sati pre pečenja kako bi se prosušili.
Način pripreme testa:
U dubljoj vanglici sipati mlaku vodu, izmrviti kvasac i dodati kašiku šećera. Zatim dodati polovinu brašna, so po ukusu i ulje. Postepeno dodavati brašno dok se ne dobije mekano testo. Ostaviti da naraste dok se ne udvostruči. Premesiti testo i podeliti ga na dva dela. Dublju šerpu premazati uljem i posuti brašnom pa staviti polovinu testa da raste. Drugu polovinu podeliti na dva dela. Od jednog napraviti četiri loptice a od drugog dve pletenice. Pletenice staviti preko testa tako da formiraku krst a loptice rasporediti između njih. Žumancetom premazati pletenice i loptice i ostaviti da opet naraste. Pećnicu zagrejati na 200 stepeni. Kad kolač naraste, staviti ga da se peče i smanjiti temperaturu na 150 stepeni. Na pola pečenja, kolač izvaditi iz pećnice, naređati ukrase i vratiti da se peče. (Ukrasi mogu da se stave i pre i posle pečenja s tim što će oni koji se kasnije stave biti intenzivniji i belji). Vreme pečenja: oko 40 minuta.
Priprema premaza za sjaj kolača:
Pomešati vodu i šećer i prokuvati dok se šećer skroz ne otopi. Topli kolač premazati u tankom sloju. Ovako premazan kolač ima prelep sjaj i lepu, slatku koricu.
Priprema kraljevskog šauma:
Umutiti belance pa dodavati šećer u prahu dok se ne dobije željena gustina. Dodati i par kapi limunovog soka. (Šaum mora biti vrlo gust kako bi mogli da ispišete željeni tekst na kolaču). Staviti u špric sa tankim nastavkom ili u fišek pa pisati po skroz ohlađenom kolaču. Prijatno!
Komentari