Korišćenje kolačića

Home » Korišćenje kolačića

Šta su kolačići?

Kao i većina drugih web stranica i Mesimo zajedni koristi kolačiće, male datoteke koje se preuzimaju na vaš računar za poboljšanje korisničkog iskustva. Ovde opisujemo koje informacije kolačići skupljaju, kako ih koristimo i zašto je ponekad potrebno čuvati te kolačiće. Takođe ćemo vam objasniti kako možete sprečiti čuvanje kolačića iako to može bitno umanjiti ili u potpunosti onemogućiti neke funkcionalnosti na Mesimo zajedno. Za više informacija o kolačićima pogledajte članak o „HTTP Cookies“ na Wikipediji.

Kako koristimo kolačiće?

Kolačiće koristimo zbog raznih razloga. Na žalost u većini slučajeva ne postoje industrijski standardi za onemogućavanje kolačića bez potpunog onemogućavanja funkcionalnosti i funkcija koje oni dodaju sajtu Mesimo zajedno. Zato preporučujemo da ostavite uključene sve kolačiće ako niste sigurni da li su vam potrebni ili ne.

Onemogućavanje kolačića

Postavljanje kolačića možete sprečiti prilagođavanjem podešavanja na vašem web brauzeru. Budite svesni da će onemogućavanje kolačića uticati na funkcionalnost sajta Mesimo zajedno i mnogih drugih web stranica koje posećujete. Onemogućavanje kolačića će najčešće rezultovati takođe i onemogućavanjem određenih funkcionalnosti na sajtu Mesimo zajedno. Zato preporučujemo da ne onemogućavate kolačiće.

Kolačići koje postavljamo

Ako kreirate račun na Mesimo zajedno koristićemo kolačiće za upravljanje procesom prijave i opštim administriranjem. Ovi kolačići će najčešće biti obrisani kad se odjavite. Ponekad će ipak ostati i nakon odjave da bi se zapamtila neka podešavanja stranice kad ste odjavljeni.

Kolačiće koristimo kad ste prijavljeni tako da znamo da ste prijavljeni. To osigurava da se ne morate prijavljivati svaki put kad posetite novu stranicu. Ovi kolačići se tipično brišu ili čiste nakon odjave da bi se osiguralo da nekim ograničenim funkcijama možete pristupiti samo dok ste prijavljeni.

Mesimo zajedno nudi mogućnost pretplate na newsletter ili e-poštu i kolačići se ponekad koriste za pamćenje da li ste već pretplaćeni i da li da vam se pokazuju određena obaveštenja koja mogu biti korisna samo za pretplatnike ili nepretplaćene korisnike.

Povremeno nudimo korisničke upitnike i istraživanja da bismo vam pokazali zanimljiva saznanja, pomoćne informacije ili za bolje razumievanje naših korisnika. Ti upitnici mogu koristiti kolačiće za pamćenje ko je već učestvovao u upitniku ili za pokazivanje tačnih rezultata nakon promene stranica.

Kad šaljete podatke kroz formulare kao što su oni na kontaktnim stranicama ili za komentare, moguće je postavljanje kolačića za pamćenje korisničkih detalja za buduću korespondenciju.

Za omogućavanje dobrog iskustva korišćenja sajta Mesimo zajedno nudimo funkcionalnost postavljanja vaših preferenci za korišćenje stranice. Za pamćenje tih preferenci koristimo kolačiće tako da se te informacije mogu uključiti kad god koristite stranice na koje se odnose.

Kolačići trećih strana

U nekim slučajevima koristimo i kolačiće trećih strana. Ovaj deo detaljnije opisuje koje kolačiće trećih strana koristimo na sajtu Mesimo zajedno.

Mesimo zajedno koristi Google Analytics, jedan od najraširenijih rešenja s punim poverenjem na webu za pomoć pri razumevanju korišćenja web stranica i načina za unapređivanje korisničkog iskustva. Ovi kolačići mogu pratiti detalje kao što su dužina vremena na stranici i koje ste stranice posetili tako da možemo nastaviti da kreiramo zanimljive sadržaje.

Za više informacija o kolačićima za Google Analytics, pogledajte službenu stranicu Google Analyticsa.

Povremeno ćemo testirati nove funkcije i praviti diskretne izmene načina korišćenja stranice. Za vreme testiranja novih funkcija ponekad ćemo koristiti kolačiće da osiguramo da dobijete konzistentno iskustvo istovremeno osiguravajući nama da razumemo koje promene su optimalne za korisnike.

Povremeno ćemo prodavati proizvode i zato nam je važno da razumemo statistike kupaca na stranici te će takvi podaci biti praćeni kolačićima. Ovo je važno za vas jer nam omogućuje tačnije oglašavanje i bolje cene proizvoda.

Google Adsense servis za prikazivanje oglasa koristi DoubleClick kolačiće za prikazivanje relevantnijih oglasa i ograničenje broja puta prikazivanja nekog oglasa istom korisniku.

Za više informacije o Google Adsensu pogledajte FAQ na službenoj Google Adsense stranici.

Koristimo oglase koji nam omogućavaju dalji razvoj stranice. Kolačići za praćenje ponašanja osiguravaju da vam se prikazuju relevantni oglasi kad je god moguće tako da se prate vaši interesi i zatim prikazuju slični oglasi koji odgovaraju vašim interesima.

U nekim slučajevima prikazivaćemo vam prilagođeni sadržaj u zavisnosti od toga šta nam kažete o sebi direktno ili indirektno preko naloga na društvenim mrežama. Ovi kolačići nam jednostavno omogućuju da vam prikazujemo sadržaj za koji verujemo da odgovara vašim interesima.

Za praćenje partnera koji oglašavaju na sajtu Mesimo zajedno koristimo affiliate kolačiće koji nam pokazuju koji korisnici dolaze s nekih od partnerskih stranica da bismo im mogli dati dogovorenu kompenzaciju za oglašavanje i dovođenje korisnika na sajt Mesimo zajedno.

Koristimo i dugmad/priključke društvenih mreža koji nam omogućuju povezivanje s društvenim mrežama na razne načine. Da bi to funkcionisalo, društvene mreže, uključujući Facebook, postavljaju kolačiće na Mesimo zajedno koji unapređuju vaše profile na tim stranicama i obogaćuju podatke koje oni čuvaju za razne namene koje su navedene u njihovim pravilima o zaštitu privatnosti.

Više informacija

Nadamo se da smo vam pojasnili korištenje kolačića na Mesimo zajedno i da ćete ih, osim ako ste u potpunosti sigurni da ne želite da se oni koriste, ostaviti uključene da biste omogućili naprednu funkcionalnost na stranici. Ako još imate pitanja kontaktirajte nas na e-mail [email protected].