Uskršnje pletenice
Opis
Sastojci:
1 jaje,
200ml toplog mleka,
100ml kisele vode,
100ml ulja,
pola kocke svežeg Alfa kvasca,
1 kašičica šećera,
1,5 kašičica soli,
600g brašna i još malo za posipanje.
Još je potrebno: majonez za premazivanje i susam za posipanje.
Priprema:
Mleko, vodu, so, šećer i ulje sjedinite. Dodajte kvasac i mešajte dok se kvasac ne rastopi. Dodajte jaje i postepeno dodajte brašno.
Umesite glatko testo, pokrijte suvom kuhinjskom krpom i ostavite da naraste oko pola sata. Pospite malo brašna, premesite testo i ostavite da naraste još 20min.
Nakon tog vremena testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i podelite na 3 jednaka dela.
Uzmite jedan deo testa, podelite na 3 dela i od svakog formirajte „prut“. Spojite krajeve, upletite pletenicu i krajeve ponovo spojite.
Postupak ponovite sa preostala dva dela testa.
Pletenice prebacite u tepsiju obloženu papirom za pečenje ili u kalup za hleb.
Premažite majonezom, pospite susamom i ostavite desetak minuta da malo narastu.
Ubacite pletenice u unapred zagrejanu rernu i pecite na 200 stepeni oko 20min.
Komentari