Kiselo mleko

Objavljeno 29.03.2023. od Verica Poznanovic

Opis

Otkriće kiselog mleka pripisuje se bugarskim stočarskim plemenima koja su s ovim čudesnim napitkom upoznali narode Osmanskog carstva, preko kojih je dospeo u Zapadnu Evropu. A onda se u 16. veku kiselo mleko proslavilo! Naime, tada je Sulejman Veličanstveni poslao poznatog turskog lekara da izleči kralja Francuske od stomačnih tegoba. Lekar je sa sobom poveo i stado ovaca kako bi mogao da pravi “čudotvorni lek za kralja”. Bugarski naučnik Stamen Grigorov 1905. godine je prvi opisao mlečno-kiseli mikroorganizam, zadužen za fermentaciju potrebnu za dobijanje kiselog mleka. Ostalo je istorija… Potrebno je: 2 l punomasnog mleka 1 časa punomasne pavlake Priprema: Mleko prokuvati i ostaviti da kuva na laganoj vatri deset minuta. Nakon toga skloniti sa ringle da se prohladi, ali da ostane mlako Odvojite pola šolje i umutite sa pavlakom da dobijete ređu smesu. Ulijti u šerpu sa još uvemlakim mlekom i dobro izmešajte. Pokrijte odozgo i stavite na neko toplo mesto da prenoći, najbolje uz peć ili radijator.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam