Lisnata pogača
Sastojci
- ½ kockice kvasca
- 250 ml mleka
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice morske soli
- 500 g brašna
- ½ margarina
- kim, mak
Opis
- U dublju posudu staviti izmrvljen kvasac, šećer i mleko i pustiti da se kvasac otopi i fermentiše.
- Dodati brašno, morsku so i mikserom, nastavci za testo, zamesiti testo. Ako je testo lepljivo dodati još malo brašna jer testo mora da se odvaja od posude i da se formira u obliku lopte.
- Ostaviti na toplom mestu pokriveno testo da se duplira.
- Izvaditi uskislo testo na radnu površinu i razvući ga u pravougaonik. Namazati trećinom margarina i preklopiti kao pismo.
- Testo razviti i ponoviti postupak premazivanja i sklapanja. Ovo uraditi još jednom, znači tri puta.
- Testo razvući oklagijom i urolati. Iseći rolat na 4 pravougaonika i 4 puža.
- Uzeti dublju šerpu i obložiti je papirom za pečenje i složite testo.
- Od ostatka testa formirati sredinu pogače tako što upletete testo. Okolo složite naizmenično puževe i trouglove.
- Ostaviti pogaču na toplom mestu negde oko sat vremena da se duplira.
- Pogaču namazati mlekom i sredinu posuti makom a puževe susamom.
- Zagrejati rernu na 200 C stepeni i staviti pogaču da se peče. Kada porumeni smanjiti temperaturu na 180 C stepeni i peći još malo, sve ukupno oko 40 minuta.
- Pečena pogača treba da bude lagana da se odvoji od papira.
- Izvaditi je iz rerne, namazati vodom, pokriti i ostaviti da se prohladi.
- Pogaču izlomiti i poslužiti.
- Prijatno!
Komentari