Kuglof sa medom
Sastojci
- 2 1⁄4 šolje brašna
- 1 1⁄2 kašikice sode bikarbone
- 1⁄4 kašikice soli
- 3⁄4 šolje (170 g) putera
- 1 šolja meda
- 3 kašike šećera
- 2 veća jajeta
- 1 kašikica korice pomorandže
- 1 kašikica ekstrakta vanile
Opis
- Rernu naviti na 175°C. Podmazati i pobrašnjaviti kalup.
- Prosejati brašno sa praškom za pecivo i solju.
- Mutiti puter, med i šećer dok smesa ne postane penasta.
- Umutiti jedno po jedno jaje, rendanu koricu pomorandže i ekstrakt vanile.
- Dodavati postepeno i brašno...
- Pošto se dodaju svi sastojci, mutiti još pola minuta.
- Presuti smesu u kalup i peći oko 50 minuta, mada bi dobro bilo proveravati da kolač ne zagori, jer bi med u njemu mogao tome pomoći.
- Kad je pečen, kolač ostaviti još nekoliko minuta u kalupu, pa izvrnuti na žicu i pustiti da se ohladi.
Bonus saveti
Ovaj se kolač pravi originalno sa orange blossom medom. To je med koji naprave pčele na plantažama pomorandži kad su u cvetu. Pošto tog meda nisam imala, stavila sam bagremov pomešan sa mešavinom meda i borovnice, otprilike u odnosu 3:1.
Komentari