Pogača i pogačice od bundeve
Opis
Sezona je bundeva, jesen je zlatno doba kada bundeve stižu. Nekada se sejala kao medjuusev kukuruza. Ima ih raznih oblika i veličina. Njena narandžasta boja prosto mami.
Ko voli bundevu može da napravi ovu zanimljivu pogaču i pogačice.
Potrebno je:
800g brašna,
1 kesica suvog kvasca,
2 kašičice šećera,
soli po ukusu,
400g pirea od bundeve i
300ml vode.
Za filovanje:
100g seckanih oraha,
mlo semenki bundeve i
2 kašike šećera.
Za premazivanje:
100g marmelade,
100g šećera i
100 ml vode.
Način pripreme:
U činiju sipajte brašno, kvasac, šećer i so pa dobro izmešajte a onda dodajte pire od bundeve pomešan sa mlakom vodom pa zamesite testo.
Testo prekrijte i ostavite da se udvostruči, premesite pa opet ostavite da naraste.
Podelite testo na delove . Ja sam napravila jednu veću bundevu od testa i par manjih bundevica. Od svakog dela napravite lopticu i uvežite je kanapom kao što je prikazano na slici. Od većeg dela testa sam formirala loptu, napravila udubljenje i stavila 100g seckanih oraha, 2 kašike kristal šećera i malo semenki bindeve.
Stavila sam bundevu i „bundevice“ u pleh za pečenje, i ostavila 30 minuta da narastu a onda stavila u rernu na 220 stepeni na nekih 30-ak minuta da se peku, to jest dok lepo ne porumene. Prohladite malo bundevu i bundevice i pažljivo skinite kanap.Svaku bundevicu sam premazala sa pripremljenih premazom.
Stavite marmeladu, šćecer i vodu na šporet da provri.
Malo prohladite i premažite bundevu i bundevice.