Medena kućica
Sastojci
- 2 jajeta
- 350g kristal šećera
- 1 margarin za mešnju
- 200g meda
- 700g brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 1 kesica cimeta
- Muskatni oraščić po želji
Opis
- Pomešati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i cimet. Odvojeno pomešati šećer i so. Umutiti jaja, dodati šećer i so, rastopljen margarin i med. Mutiti 10ak minuta zatim dodati brašno sa ostalim sastojcima. Ja sve mutim mikserom, prvo običnim žicama, pa kad dodam brašno - spiralnim. Možete i varjačom ili rukama, kako Vam odgovara. Testo dobro sjediniti, bude lepljivo, ali ne preterivati sa brašnom da ne bi delovi za kućicu bili previše tvrdi. Ostaviti u frižideru da se ohladi, najbolje preko noći, ali ok je i sat-dva. Testo bude tvrdo, ali popusti pod rukama. Oklagijati na debljinu 3-4mm (svakako malo naraste) . Ja sam oklagijala na pek papiru pa isecala sa papirom i pakovala na pleh, jer, prilikom premeštanja testa sa radne površine na pleh, može se desiti da ostanu otisci prstiju, pa delovi ne budu glatki i ne naraste testo ravnomerno. Pečem na 180 oko 15 minuta, ali ipak ispratite jer nisu sve rerne iste jačine. Za ukrašavanje i lepljenje koristim belance i šećer u prahu (na jedno belance L veličine jajeta, 200-250g prah šećera i čepić sirćeta, dovoljna količina da se našaraju i zalepe 3 kućice). Od ove mere ispadnu 4 kućice. Šablon iscrtam na kartonu pa izrežem, pre isecanja testo pospem brašnom, da se šabloni ne bi zalepili.
Bonus saveti
Ukoliko i prepečete testo, sa mlekom su savršena poslastica.😊 Prilikom lepljenja delova koristim istu smesu kao i za šaranje, ostavljam ih preko noći da se suše na sobnoj temperaturi, pa ujutru lepim krov.
Komentari